Fjalar!  Helse
Trim & Fitness
HJEM > Helse > Trim & Fitness >  Kosthold
 
Spør ekspertene om
 - Alder
 - Belasningsskader
 - Forbrenning
 - Komme i gang
 - Kondisjon
 - Kosthold
 - Kroppsvekt
 - Motivasjon
 - Muskelbygging
 - Oppstramming
 - Opptrening etter sykdom
 - Overtrening
 - Rusmidler og narkotika
 - Slanking
 - Smerter og skader
 - Styrketrening
 - Teknikk
 - Trening
 - Treningsopplegg


Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Hvordan er det med overvekt og Norge og verden i dag?

Hvor mange i Norge er overvektige?

Hva slags sykdommer kan oppstå av overvekt?

Hvordan kvitter vi oss med overvekt?

Det er ingen som har begynt å faktisk telle de overvektige, 1, 2, 3, og fortsatt stort lenger enn det, men det som er ganske så sikkert, er at antall overvektige nordmenn legger på seg. Det blir flere og flere, og på de samme så blir kiloene også flere og flere. Gjennomsnittsnordmannen har lagt på seg 5-6 kilo mer fett enn han hadde tidligere.

Vi spiser oss etter amerikanerne og ligner mer og mer på USA i formene. Undersøkelser i USA anslår at 60% av amerikansk befolkning er overvektig. Om du regner midt mellom fifty-fifty for å være den naturlige og logiske likevekten og balansepunktet for mer enn midten på det meteriske systemet, så er hele USA i alvorlig ubalanse. Et helt hakk på beltespenna eller naturens likevekt, folkets overvekt, endrer balansen drastisk og vitner etter mitt skjønn om et symptom på et helt velstandssamfunns sammenbrytende begynnelse/fortsettelse.

Forestill deg hva en liten tue kan gjøre med et stort lass, og se så for deg tue etter tue bortover, som en endeløs rekke av små fete hamburgere. Det amerikanske folket er degosen som bare må sluke den ene etter den andre. På samme måten som en innrømt meksikaner uten jobb, utdannelse og påbyggingsmuligheter, så dras de store vinnerne ned i den verste og mest farlige smerten og drivkraften som finnes: KJEDSOMHET. Let me tell you, kjedsomhet dreper. Så farlig er kjedsomheten, bare den får tygge lenge nok. I et samfunn av herdede, herjede, egoister nytter det ikke å henvende seg til noen utenfor. En hel verden hater snart USA. For superegoister må vinne hele tiden! Det er så fordømt plagsomt. Men de trenger ikke glemme bare utenriks. De kan også glemme innenriks, det være seg helt inntil og inn forbi stuedøra. Det doble låser og kjettinger på døra holder ute, det drar de nærmeste med seg inn. Jesus sa at i verden kom vi til å få strid. Det hadde han jammen rett i. Mann mot mann, mor mot sønn, far mot bror osv. Er det ikke fra sine nærmeste man skal ha det?

Men amerikanerne har ikke bare hamburgere (symbolet på USAs alvorlige fedmeproblem. Burgeren er selvsagt ikke skyldig i den grad symbolet framtrer). De har også skytevåpen. Masse skytevåpen. De knaller hverandre ned i et forrykende tempo. Over 11-12.000 årlige dødsfall. Det er så ille, jeg kan oppgi antall mord med en tallvariasjon på tusen eller til og med mer, og det er ikke til å reagere på. PANGsak!

Her hjemme øker også vekten. Men takk Gud. Enda har vi ikke begynt å skyte på hverandre. Så mye da. Men overvekten øker, og vi gjør det samme som amerikanerne en gang gjorde, og mer eller mindre frivillig eller ikke, enda gjør: Vi lister oss vekk fra karbohydratene og snur oss mot proteinene. For vi kan spise litt mer, og vi kan få litt mer smak og behag, ved å skjære ned på brødet og pastaen, og heller spise en ekstra pølse, kotelett eller kjøttkake. Smaken er i fettet og i proteinene. Energien til framdriften er i karbohydratene. Det synes som et bevisst valg, men er nesten like gjerne å spore som en underbevisst handling som gjør at velferdssamfunnet enda kan fråtse litt til, kose seg litt lenger og spise relativt mye litt til, selv om stillesittingen forlengst er faretruende, og kiloene er ubehagelig mye lettere å legge til rundt midjen.

Så begynner Norge å kutte ned på drivstoffet slik USA gjorde og gjør. Det høres så bra ut; mindre drivstoff, mindre utslipp osv. Hvis det var petroleum vi snakket om. Men det er det ikke. Det er mindre drivstoff i magen. Vekk med de farlige karboene. De som ga kraft i norske stavtak. Nå er stavtakene så og si vekk. Skyld gjerne på mindre snø, eller fedmevirus om du vil.

Inaktivitet og økende nasjonalegoisme (it`s pain baby), er en kollektiv influensaepidemi der kiloene smitter over fra hånd til hånd, mellom munn til munn. Enten det er kokkeprogram med nyoppdagede ultrasunne superretter fra det fjerne karri-harry-østen som vil sikre både helse og kosthold til den kalde krigen blir varm igjen, eller eldgamle mors kjøttkaker fra gamle Ingrid Espelid-innslag der man allerede var fullt i gang med "...og så har me juksa litt", osv, jukset. I full gang med jukset. Hele vesten jukser litt nå. LITT! Enten det er forholdet mellom protein og karbohydrat eller kvotienten mellom testosteron og epitestosteron i blodet hos norske jenter og gutter med stål i ben og armer.

I dag heter stålet EPO. Det klinger så fint. EPO. Tre bokstaver. Akkurat som i CIA og FBI. Hele greia surrer videre mens Bibelen fortalte at historien allerede var skrevet for tusener av år siden. Jepp. Det er helt sprøtt. Knakende crispy som en aldri så liten kveldssnack.

Vi snakes. Du snur deg i døra og ser på tv-en. Den som opprettholder deg med dårlige nyheter, godt støttet av dagsavisene selvsagt. Den som serverer den verste saken får mest treff. Du ser noen dårlige nyheter og føler deg urven så fort dårlig selv. Det smitter, ser du. Det smitter som fedmevirus dette greiene her. Du blir tung og trøtt og siger snart viljeløs ned i sofaen. Alt er så deprimerende. Tro om det er noe godt i kjøleskapet?

Men det er lys som er i enden av tunnelen. Masse herlig lys. Halleluja! Jeg skal frelse deg! Som om du skulle tro bare på det jeg sa. Men håpet er høyst påvirkelig uten gjerningene, så ta tak i det og se framover. Det finnes håp, nå, og mer senere. I en forverrende forrykende forgående verden er vi med og holder ut, holder på, holder av og holder tilbake, fra ondskapen som sprer seg rundt oss. På en eller annen måte står vi fortsatt sammen, og en 9/11 kaster oss i armene på hverandre igjen faderlig fort. Iallfall vi som bor i New York. Vi andre hjemme blant fjorder og fjell, vi bare reiser oss fra fjernsynskroken og brøler helvete, noen med utropstegn bak mens andre ettersetter spørsmålstegnet. Fjøsen venter og katten skal ha mat. Ragnarok er ikke helt enda. Inntil da. Vi har iallfall noe nytt å snakke om. Dette er jo så bygdesladderen blir blandet ned til et anstendig nivå der utenrikspolitikk, skryt, baksnakk og Bin laden går inn i en høyere sammenheng der det temaet som gir mest, får mest.

Men vi piskes videre inn i kjedsomhetens lidelse, og videre inn i kjøleskapet, naboens anliggende og andre folks saker. Men det finnes håp, og det gode gir aldri opp eller brukes opp, det bare forsvinner midlertidig, snur, tar et trinn tilbake og stepper opp igjen, men det gode kommer alltid tilbake. Yes sir. Det GODE kommer alltid igjen til sin rett. Det er Himmelens høyreregel det. Det vonde påfører det gode smerte, mens det gode må holde tilbake og holde ut, for alt det vonde. Smerte gjør vondt. Jeg vet det. Beklager. Virkelig! Men det må være sånn. Til tross for enkel høyre og venstre-orientering, det er bare så fordømt vanskelig å overholde det vonde. Det er gode er så godt. Det vonde så vondt. Like fri vilje som fullt kjøleskap og intens matlyst backet opp av fordrivende kjedsomhet. Vi må bare holde ut. Tid synes det nok av. Bare lurer på om det er noe godt i kjøleskapet?

I disse innvandringens tider så kan man bare undre seg på hvorfor ingen tenker på full utveksling? Hva med overvektige nordmenn byttet imidlertidig med sultne afrikanere? Det måtte da bli en tung hit? Og en afrikansk kollektiv himmelsprett på dirrende SASvinger eller Lufthansa (vinger gjennom hvite skyer av ølskum, japsene har søtt øl til oppfeting av sine SUMObrytere. For en brytekamp kaloriene er). Mens vi kjemper for å dytte vekk sukker, salt og fett, så sliter afrkanerne etter å karre til seg de samme tre. Det synes så enkelt, vi dytter bare de tre livsviktige ernæringsemnene som har snudd seg så opprivende brutalt imot oss, vi dytter dem bare helt til Afrika. Men i form av levende fraktgods, stykkgod satt sammen i store jumbojetter. 100 tunge mette norske nedover, 200 lette sultne nordover igjen. Dette måtte da bli omtrent likt, og en suksess? Hvite i sortland. Og svart i hvitt. Si meg, hadde det sett noe annerledes ut om du så nedover Karl Johan? Etterhvert jevnere vektfordelig. Karl Johan+ Johannes + burger = Oslo - Johannesburg. Vi strekker utligningen over hele Sahara, ørkenen der folk rundt i gjennomsnitt blir 25 år (iallfall på sørsiden sies det).

Ikke bare hadde folk komt sammen med det de trenger, men de hadde fått _den_ reisen og opplevelsen på kjøpet. Nordmenn med trygd på safari, på jakt i busker og mark og sand og utmark etter de omtalte kaloriene. Kaloriene blir selvsagt tilbake i Norge til afrikanske munner som aldri engang har snakket særlig mye om hverken trygd eller safari, og i Norge får de frakker og skje utlevert, og de spiser så øynene triller rundt i hodet på dem. Ikke ei flue i mils omkrets. Det hele er perfekt! Verden har endelig funnet ut hvordan dens ubalanse skal kompenseres og utlignes. Man må opprette kanaler og la ubalansen renne gjennom kanalene inntil de to sidene har utlignet hverandre og blandet seg.

Tenk at kalorier kan geografisk fastsettes av papir. Og så hoper det seg opp med papir også. USA har mest kalorier og penger av alle. Likevel så skjærer det seg. Det skjærer seg rett ned i pizzaer, burgere og pommes frites og functional food, EU og ernæringsdirektiver og Gud vet hva mer. Han vet, og Han våker. Godt at noen passer på oss. Selv fikser vi det ikke.

Men Afrika versus Amerika, Norge vaier liten og ivrig på siden hånd i hånd med USA ja, og vi vaier i vinden med vårt energiske syttende-mai-flagg i hånden, værsusen er at begge verdensdelene beviser så ettertrykkelig at livet er en kamp, uansett, fattig, rik, brun, svart, hvit eller grønn som en kastanje for den saks skyld, livet snur seg alltid i mot og endrer hvilen til arbeid, freden til krig. Livet er en krigstjeneste. Det står i Bibelen! Det står i Bibelen! Job 7. Sjekk sjøl.

Så sånn må det være. Vi må stå striden ut for det gode. Enten du jafser inn i burgeren og tror du er svak, eller du presser nåla i armen et sted og også tror at du er svak, og du gjør som Johnny Cash synger i sitt siste offisielle album, "tried to kill it all the way," men du trenger som regel ikke prøve for å kjenne smerte, ofte er den der uten at du trenger å gjøre noe som helst. Den er så enkel å få. Tenk om livets goder deltes ut på samme måten. Rett opp i hendene. Men jorden og verden er en verden i strid mellom godt og ondt, og så fantastisk som disse skyttergravene synes, ikke alle ser krigen engang! Så utrolige er åndene vi kommer fra, at de har kalt krigen for livet og fått oss til å tro det. Livet er universets vakreste, brutale krig. Proteiner, fett, karboer, pollenallergi, penger, venner, kjæreste, mor, far, maraton, spam, tomt kjøleskap - fullt kjøleskap, alt sammen snur fra tid til annen og gir deg en rett på trynet. Til og med leiken med ord er nett som klor. Det svir og det klør, bleker, og leker videre til du blir kul forbanna eller ler så tårene triller.

Jesus sa og Jesus gjorde. Han peker på menneskeheten og sier: Kvinne, din sønn. Fattern venter. Alle venter. Etter ei stund kommer verdens ende, og etterpå er det rett til Himmels med alle sammen. Om du er mer som Jesus eller du er mer av morderen som hang på siden: En dag blir du med meg til Paradis. Så ta det som et siste og tredje bud: Hold ut!

John Gunnar Oppheim
Toppidrettstrener og redaktør for Trim.noANNONSE

Flere aktuelle spørsmål
  - Hvor mye protein er gunstig?
  - Hva burde jeg spise?
  - Riktig kosthold?
  - karbohydrater eller fett? Stemmer dette?
  - hvilken betydning har kostholdet for effekten av trening
  - Hva bør jeg spise?
  - Kosthold og vekt hos barn
  - mindre magefett?
  - Kosthold og trening
  - skal eg ete raske karbohydrator?
  - korleis skal eg ete?
  - Vondt i magen av proteinpulver
  - Diett for å gå opp i vekt
  - Spiser jeg feil eller for mye?
  - Mindre matlyst av trening??
  - Hvor mye kan jeg spise?
  - Hvordan bør jeg bulke?
  - diett for slanking
  - Bør man få i seg karbohydrater før/under trening?
  - Konsentrasjon og kosthold
  - Trenger utholdenhetsutøvere proteintilskudd?
  - kveldsmat
  - Får ikke resultater
  - er proteinpulver vektøkende?
  - Trenger jeg kosttilskudd?
  - Kresen på mat?
  - Hva kan jeg jøre for at hun ikke skal legge mer på seg?
  - kosthold
  - Tyggis gir bulk på magen?
  - Spise program?
  - Drikker 10 liter vann om dagen
  - Kosthold og trening
  - Hva er forskjellen mellom flytende og tørt sukker?
  - faste ?
  - magnesium for muskler
  - Protein/karbo etter trening, når?
  - Hvordan spise etter slanking?
  - Hvorfor går jeg ikke mer ned i vekt?
  - Kokesjokolade til kaffen?
  - Når skal jeg ta karbohydrat og protein?
  - hva er en god frokost?
  - trenger å styrke immunforsvaret
  - Spørsmål om muskelbyggingen
  - Hva slags mat inneholder naturlig mye protein?
  - Kraftfòret Kalvegodt - gir større muskler?
  - Timing på proteintilskudd/gainer?
  - Sunt fett i proteinpulver?
  - Egg pr dag/uke
  - Spiseforstyrrelser: Tvinger ned matinntaket for så å sprekke totalt
  - Bør jeg slanke først, bygge etterpå?
  - SOVNER PÅ SKOLEN: Overtrening eller feil kosthold?
  - Hva slags melk bør jeg drikke?
  - Hvorfor kvalm av proteindrikk inntatt 15 min. før trening?
  - Mye proteiner i egg, og er rå egg bra?
  - 2 sykkeløkter daglig og mat
  - Hva er et riktig kosthold for styrketrening/kondisjon?
  - For mye frukt?
  - Hvor stor dosering på bakepulver som prestasjons- fremmende?
  - Er nøtte-protein muskelbyggende?
  - Bare fordeler med frukt?
  - Hva bør jeg spise etter styrketrening?
  - Proteiner i urin, hva vil det si?
  - Ødelegges mat i mikrobølgeovn?
  - Er proteintilskudd kreftfremkallende?
  - Hvor mye proteiner?
  - Høyt proteininntak = Amoniakk lukt av svette ?
  - Fikk magesmerter av kreatin
  - Tilskudd etter trening?
  - Karbohydrater og kalorier
  - Kreatin og Fotball?
  - protein=testostoron?
  - Får ikke fram blodårene
  - Hvor mye mat trenger jeg, løper 4-5 mil i uka
  - Protein = vekst?
  - hvor mye protein trenger jeg etter en times trening?
  - Sjokolade og potetgull, hva er best?
  - Må kaffedrikkere kompensere med større væskeinntak?
  - Effekten av Kreatin(V12 kreatintransport). Har alder/utvikling noe og si?
  - kaffedrikkere må drikke 2-3 liter væske utenom kaffen?
  - Hvordan er det med overvekt og Norge og verden i dag?
  - Hva betyr det at et måltid har sosial betydning?
  - For mye sjokolade? jeg elsker sjokolade!
  - Kosttilskudd og ungdom
  - Koffein og kreatin, bør ikke kombineres?
  - kosthold og trening..
  - Melk i litervis - sunt?
  - Mat før og etter trening
  - Øker kaffe testosteron?
  - Hvordan stiller det seg med alkohol i forhold til
  - Mat for å holde forbrenningen oppe
  - Hvordan er det med væskeinntaket til kaffedrikkere
  - Hvorfor er en god kombinasjon av mat og trening så
  - Mikse sammen kosttilskudd til ny blanding?
  - Ekempel på langsomme karbohydrater?
  - Hvilke kosttilskudd for mellomdistanse?
  - Hva gjør jeg med kreatin med utgått dato?
  - Mener du virkelig at brød, melk og poteter er bra?
  - Knekkebrød sunt?
  - Drikke etter trening, hva anbefaler du?
  - Har du noen kostholdstips?
  - Kreatin og Protein
  - Hva skjer ved bare bruk av Proteinpulver og ingen
  - Fettfordeling: kun magen eller hele kroppen?
  - Kreatin, senker kroppsvekten seg?
  - Nugatti og lettmajones sunt?
  - Diabetes og trening
  - Kosthold og trening
  - Hvordan spise ved oppstart av trening og ønskelig
  - Trener mindre, men matlysten er like stor?
  - Lurt å spise på kveldstid?
  - Hvilke kosttilskudd anbefales?
  - Jeg vil opp i vekt!
  - væskeinntak..
  - Farlig å spise for mye protein?
  - Greit med frotsedag?
  - MAGEPROBLEMER
  - Bør jeg bruke proteinpulver?
  - opp i vekt, hva gjør jeg?
  - Kreatin, mister for mye væske?
  - Kosttilskudd, hva er bra?
  - Nattmat, er det bra?
  - Styrketrening for jenter
  - Drikke noe under faste?
  - 10 kilo opp på 10 mnd, hvordan kommer jeg ned igje
  - før og etter trening, hva skal jeg bruke?
  - Rosiner: Karbohydrater etter trening?
  - Mat og restitusjon
  - Melk - Fortsatt sunt?
  - Slutter og vokse av kreatin?
  - Farlig melk?
  - Kreftfremkallende kosttilskudd?
  - Bør jeg spise majones?
  - Blir kvalm når jeg trener, hva kan det være?
  - Riktig bruk av proteintilskudd?
  - sportsdrikker- virker de?
  - Mat etter trening, viktig?
  - protein eller kreatin?
  - Slankeprogram kombinert med trimporgram
  - Veldig glad i fisk... er det bra?
  - Sjokoladepålegg bra?
  - Proteiner og Alkohol
  - Anbefalt mat for restitusjon
  - Viktig med proteinpulver?
  - dehydrering/væskeballanse
  - Overvektig med dårlig matlyst, trenger proteintils
  - Kosthold/luft i magen!
  - kvalme etter matinntak, for mye fiber?
  - Hvor mange måltider bør jeg spise?
  - Energi drikker med koffein
  - Ødelegger 10-15 pils all trening?
  - Hva er verdens beste Kosttilskudd?
  - Farlig å spise egg?
Annonser 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2020

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.