Lag babymaten selv

Det er ikke så vanskelig å lage maten til smårollingen i huset. Selv laget jeg alltid litt ekstra og benyttet jevnlig blenderen til å mikse babymat. Jeg tok vare på glassene fra barnematen og benyttet disse til hjemmelaget mat sen


av Monica Frøjd    Oppdatert 17.11.2008 11:40:16   

Del på Facebook
annonse
Grønnsaker for de aller minste
En av de aller beste gavene du kan gi barnet ditt, er anledningen til å bli glad i å spise grønnsaker. Små barn kan spise grønnsakpurè sammen med frukt så snart de kan innta fast føde. Grønnsaker har variert smak og konsistens og er fullpakket med næringsstoffer som gir minsten et forsprang på veien til et sunt liv.

Når småbarn blir 6 måneder gamle, er det ikke sikkert at melk er nok til å gjøre dem mette. Da er det tid for å tenke på hvordan du kan introdusere fast føde.
- Start med bare små mengder. Øk gradvis.
- Ikke tilsett salt eller sukker i barnets mat.
- Gå langsomt frem. Introduser en ny mattype om gangen, hver tredje eller fjerde dag. Hvis barnet ikke vil ha en bestemt type mat, lar du den være noen dager før du prøver igjen. Grønnsaker som er godt egnet som førstegangs fast føde er: Potet, gresskar, gulrot, grønn og gul squash.
- Noen babyer foretrekker en blanding av grønnsak- og fruktpurè. Prøv å tilsette litt pære eller eple sammen med grønnsakene.
- Hvis grønnsakpureen er for tykk, kan du tynne den ut med en liten mengde brystmelk eller morsmelkerstatning.

Slik letter du din egen hverdag
Frys ned matrester i isbitformer. Kanskje du vil lage litt ekstra også. Når du har behov for det, tiner du ganske enkelt en isbit med purè i en bolle over kokende vann. Bland godt.

Slik tilbereder du grønnsakene
- Bruk alltid friske grønnsaker av beste kvalitet. Vask dem godt.
- Skrell om nødvendig, og del dem i passe og like store biter.
- Kok med lite vann til grønnsakene er myke. Du kan eventuelt dampkoke dem.
- Lag purè eller trykk grønnsakene gjennom en sikt, slik at alle klumper blir borte. Hurtigmiksere og stavmiksere er helt supre til dette.

Server maten passe varm, ikke rett fra kjelen. Ikke tilsett salt eller sukker.

Spis sammen
Barn elsker kontakt og samspill. Spis maten i felleskap rundt bordet og la minstemann allerede fra starten av delta rundt bordet. Sett vippestolen slik at barnet ser at hele familien spiser samtidig. Eller hold poden på fanget, og spis litt selv samtidig under matingen. Det finnes mange sjekke barnestoler som kan festes på bordet osv. Finn ut hva som passer best for dere.

En annen ting er å lære barnet å spise selv. La barnet få sin egen skje og skål. La barnet grise og utfolde seg. Det er slik det lærer. Kanskje ikke så gøy å vaske etterpå, men strevet er vel verdt det. Ha din egen skje og skål, og mat barnet som vanlig mens det øver seg selv.

(Obs: Husk at maten blir større i volum når den fryses. Ikke ha glasset helt fullt når du skal putte maten i fryseren. Du kan også legge lokket løst på,og pakke det inn i en frysepose etterpå )

Kilde: www.frukt.no


Kilde: Frukt.no, AltHelse.com