1. Trimester!

Svangerskapets utvikling og lengde beregnes fra den første dagen av den siste menstruasjonen selv omutviklingen av fosteret ikke begynner før unnfangelsen.


av Monica Frøjd    Oppdatert 06.02.2006 21:33:38   

Del på Facebook
annonse

Dette er fordi kroppen begynner å gjøre seg klar for graviditet allerede fra denne dagen. Begrep som gestasjonsalder brukes om graviditetens lengde ut i fra siste menstruasjons første dag og fosteralder brukes om fosterets egentlige alder ( fra unnfangelsen ).

Det er gestasjonsalderen som er hyppigst brukt. Det første trimester regnes fra fra uke 1 til 13. De første 3 månedene av graviditeten er kanskje de viktigste da de fleste av babyens organer blir dannet i løpet av de første 60 dagene.

Det er derfor det ufødte barnet er mest utsatt og sensitiv for kjemikalier, medisiner, og virus som kan gi fødselsskader i denne perioden. Gjennomsnittet for fosterets størrelse etter 3 måneder er ca 9 cm langt og veier ca 30 gram. Barnets hode er er enda veldig stort i forhold til kroppen. Noen andre viktige utviklingen som skjer i denne perioden er:


  • Etter 7 uker er det mulig å se fosteret i livmoren og høre hjerteslagene med ultralyd. Og ettersom teknologien stadig blir mer avansert så er det trolig at en kan se dette stadig tidligere.


  • Etter 8 uker begynner barnets ansiktstrekk å utvikles etter
    8 uker blir også de første bencellene dannet.


  • Fingrene og tærne vokser og neglene begynner å dannes.


  • Leveren begynner å produsere en væske som hjelper å bryte ned fettet i maten sånn at den blir absorbert og nyrene begynner å skille ut urin til blæren.


  • Sirkulasjons og respirasjons systemene begynner å fungere (
    hjertet slår men lungene er sammen klistrete og barnet begynner ikke å puste selv før ved fødselen).


  • Fosteret beveger seg men er fortsatt så lite at moren ikke kan kjenne bevegelsene før i 4.den måned..