Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer > Luftveis- og lungesykdommer >
Relateret tema
  - Astma

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Lungebetennelse

Lungebetennelse er vanligvis forårsaket av en infeksjon med bakterier eller virus. Infeksjonen skaper betennelse i lungene og gjør det vanskeligere å puste.


av Nathalie Nilsen    Oppdatert 26.04.2012 11:50:41   

Del på Facebook
annonse

Hva er lungebetennelse?

Lungebetennelse er vanligvis forårsaket av en infeksjon med bakterier eller virus. Infeksjonen skaper betennelse i lungene og gjør det vanskeligere å puste.


Hva er symptomene?

Lungebetennelse er en alvorlig tilstand. Symptomene er feber, hoste og pusteproblemer. Det er vanlig å føle seg trett og svak og miste lysten til å drikke og spise. Noen får vondt i brystet når de trekker pusten eller når de puster ut. Det kan skje ved betennelse – pleuritt – mellom lungehinnene. Noen ganger hemmes oksygenopptaket, og det er en svært farlig tilstand. Ved blålig skjær på leppene eller fingerneglene skal det ringes 113 umiddelbart. Forvirring kan også være et tegn på at du ikke får nok oksygen. Da er det også viktig med øyeblikkelig medisinsk hjelp.


Behandling

Ved en bakteriell lungebetennelse, er det nødvendig med antibiotikabehandling så raskt som mulig. Antibiotika er bakteriedrepende legemidler. Bakterier er i de fleste tilfeller årsak til infeksjonen som førte til lungebetennelse. Antibiotikakuren tas ofte i tablettform. Hvis det ikke lar seg gjøre å ta antibiotika i tablettform, kan det gis det intravenøst. Noen studier har vist at 9 av 10 som tok antibiotika, ble friske eller følte seg bedre etter to uker. Hvis det ikke er bedring et par dager etter oppstart av behandling, bør lege kontaktes. Skifte av antibiotikum bør vurderes.

Det er veldig viktig at hele tablettkuren fullføres selv om du begynner å føle deg bedre. Hvis den ikke fullføres, kan gjenværende bakterier formere seg i lungene, og lungebetennelsen kan komme tilbake.

Antibiotika kan ha bivirkninger. De vanligste er sykdomsfølelse, oppkast og diaré. Noen får utslett som skyldes en mild allergisk reaksjon. Det er oftest ikke alvorlig, men legen bør orienteres. Mer alvorlige allergiske reaksjoner kan også forekomme. Legen bør orienteres om ev. allergi mot antibiotika.

De fleste som rammes av lungebetennelse behandles hjemme av fastlegen, men 1 av 6 er for syke til det. Legen kan vurdere behandling på sykehus som nødvendig for eldre eller de som er for syke til å være hjemme. På sykehuset vil det sannsynligvis bli gitt intravenøs væske gjennom et drypp i armen. Det vil hindre dehydrering (uttørring) hvis du er for syk til å drikke. Temperaturen og pusten vil bli sjekket regelmessig. Ved sykehusinnleggelse bør du stå opp av sengen og bevege deg litt så snart du er sterk nok til det. Lungene kan trenes ved å puste dypt eller blåse gjennom et rør ned i en flaske med vann. Spør legen om hvor mye du bør bevege deg og hvorvidt pusteøvelser kan være til hjelp.


Selvhjelp

Lungebetennelse må tas alvorlig – også hos unge og i utgangspunktet friske mennesker. Det er noen enkle tiltak som kan gjøres for å bidra til å bli fortere frisk. Å få nok hvile er viktig. Det anbefales å være i aktivitet når du føler deg bedre, men ikke press deg. Ikke gjør noe du ikke føler deg frisk nok til å gjøre. Hvis du er sengeliggende, bør du snu deg rundt minst en gang i timen når du er våken. Pust dypt 5 til 10 ganger og host kraftig et par ganger. Det hjelper med å få opp slim fra lungene. Ved feber eller smerter, kan reseptfrie smertestillende som paracetamol eller ibuprofen brukes. Instruksjonene på pakningen må følges. Det kan være skadelig å ta for mye. Det anbefales vanligvis å drikke rikelig slik at du ikke blir dehydrert. Spør legen om hvor mye du skal drikke. Dersom du røyker kan det være lurt å slutte. Røyking er skadelig for lungene og øker sannsynligheten for en ny lungebetennelse.


Hva er prognosen?

Lungebetennelse er alvorlig og kan bli livstruende, men med rask behandling blir de fleste helt friske. Ved lungebetennelse som er forårsaket av bakterier, er det sannsynlig at antibiotika vil drepe bakterien og fjerne infeksjonen. Antibiotika virker ikke mot virus, men de fleste tilfeller av lungebetennelser som er forårsaket av virus vil gå over uten noen behandling. Hvis det er mistanke om at lungebetennelsen skyldes infeksjon med et influensavirus, er det mulig å få behandling som bidrar til å drepe viruset. Det er mange faktorer som påvirker rekonvalesenstiden, blant annet alderen og helsen. Unge som har god helse, vil sannsynligvis fort bli bedre. Ved rask oppstart av behandling oppleves ofte bedring i løpet av et par dager. Det vil ta litt lengre tid før formen er like god som før lungebetennelsen. Eldre og mennesker med andre helseplager kan oppleve at det tar flere måneder før de blir helt friske. Det bør vurderes å ta et røntgenbilde for å være sikker på at infeksjonen er borte fra lungene hos de som er over 50 år eller røyker.


Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.