Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer > Barnesykdommer > Røde hunder >

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Røde hunder

Røde hunder er en barnesykdom med utslett som forårsakes av rubellaviruset. Den er vanligvis en uskyldig barnesykdom med feber og et småflekket utslett. Røde hunder er også en reisesykdom. Det er økt risiko for å få barnesykdommen ved reising.


av Bjørn Johansen    Oppdatert 22.02.2012 17:00:40   

Del på Facebook
annonse

Det medisinske navnet på røde hunder er rubella etter det latinske opphavsordet ruber som betyr rød. Røde hunder er som regel ufarlig hos barn, men det vaksineres mot sykdommen i barnevaksinasjonsprogrammet fordi det gir alvorlige misdannelser hos foster når gravide blir smittet.

Foster yngre enn 20 uker kan skades hvis gravide smittes (spontanabort eller medfødte misdannelser). Dette er årsaken til av vaksine anbefales. De fleste barn blir vaksinert. Men vaksine skal ikke gis til gravide. Men enkelte utbrudd i enkelte deler av befolkningen forekommer. Det vil alltid være noen som av en eller annen grunn ikke er vaksinert. Barnet er mest smittsomt 4 dager før og opp til 7 dager etter utslettet bryter ut. I land uten vaksinering vil sykdommen opptre i epidemier med noen års mellomrom.

Det er ikke uvanlig å få røde hunder som reisesykdom, som også kalles røde hunder ved reising eller reiseassosiert røde hunder. Ved utenlandsreiser til de fleste land bør du vurdere en reisevaksine mot røde hunder. Dette gjelder særlig barn, men også voksne som ikke har hatt sykdommen tidligere, og er uvaksinert. Uvaksinerte som ikke har fått MMR vaksinen i det hele tatt anbefales å ta hele denne. Særlig hvis du skal ha mye kontakt med befolkningen, og hvis du skal til områder med mye røde hunder.

Noen kan få sykdommen nesten uten å merke noen ting. 2-3 uker etter smitte starter sykdommen med lett feber og et småflekket utslett. Hudforandringene består av flekker med rødme. Og noen ganger hevelse fordi huden over utslettet blir fortykket. Utslettet flyter ikke sammen slik som ved meslinger. Barnet får også ømme lymfeknuter, særlig i nakken, bak/nedenfor ørene.

Gravide bør alltid ha tatt antistoffblodprøver slik at vi vet om de er immune mot sykdommen, såkalt rubellaserologi. Hvis barnet som mistenkes å være smittet, har gravide i sitt nære miljø, bør barnet testes med antistoffblodprøver, slik at vi kan være sikre på om det er en reell smittefare. I land der de fleste er vaksinerte tas alltid blodprøver ved mistanke om røde hunder. Dette gjøres som en del av vaksineovervåkningen. Og siden sykdommen er sjelden vil diagnosen bli sikrere med blodprøver. Dette er unødvendig i land hvor sykdommen er vanlig. Ved mindre lokale utbrudd holder det å ta blodprøver av noen få pasienter.

Det finnes såkalte EIA-metoder for påvisning av antistoffene IgG og IgM mot røde hunder-virus, det finnes også såkalte PCR-metoder for påvisning av selve røde hunder virus. For å fange opp viruset eller antistoffene viser det seg at man i tillegg til å ta antistoffblodprøver (serum / serumpar) også kan ta prøver fra munnsekret til den som er syk. Ved mistanke om røde hunder er det anbefalt at sykehusleger (som vanligvis er de som kommer i kontakt med denne sjeldne sykdommen i dag) tar munnsekretprøve i tillegg til serumprøve. Prøvene av munnsekret analyseres av Folkehelseinstituttet som også har mer informasjon om det praktiske rundt denne prøvetakningen.

De fleste får rubellavaksine som effektivt forhindrer sykdommen. Det er de alvorlige komplikasjonene når gravide smittes som er årsaken til at vaksine mot røde hunder anbefales. De som rammes av sykdommen skal ikke ha spesiell behandling, hvis det ikke inntreffer komplikasjoner med andre hudinfeksjoner. Alle gravide bør helt unngå barn med aktiv sykdom med røde hunder i den perioden smittefaren er størst, og helst litt lenger. Gravide skal ikke ha rubellavaksine.

For uvaksinerte gravide som heller ikke har hatt røde hunder naturlig gjelder spesielle retningslinjer. Alle gravide får testet om de har vært smittet eller vaksinert ved blodprøver som tas tidlig på svangerskapskontrollene. Hvis en kvinne ikke har antistoffer mot røde hunder i blodet betyr det at hun ikke er beskyttet mot røde hunder. Det er dette som skjer når hun ikke har hatt røde hunder naturlig eller har vært vaksinert. Hvis det dukker opp et enkelt tilfelle av sikre røde hunder kan andre uvaksinerte gravide i nære omgivelser oppnå en viss beskyttelse ved at spesifikke immunglobuliner gis så fort som mulig. Gravide som ikke har antistoffer og er ubeskyttet mot røde hunder bør helt unngå barn eller andre som kan tenkes å ha barnesykdommer med feber og utslett. Og naturligvis unngå kontakt med barn som har sikkert påvist røde hunder. Det er fosteret til den ubeskyttede gravide som er utsatt for å kunne få alvorlig skader ved smitte. Risikoen for skader på fosteret er størt i første trimester. Ubeskyttede gravide kan IKKE få vaksine mot røde hunder under svangerskapet, fordi vaksinen inneholder levende svekkede rubellavirus og i sjeldne tilfeller kan gi infeksjon / skade på fosteret. Gravide hvor man i løpet av svangerskapskontrollene oppdager er ubeskyttet, anbefales å få satt en vaksine mot røde hunder på sykehuset, like etter fødselen, dette kalles å gi vaksinen i barselseng.

Ved utenlandsreiser til DE FLESTE LAND bør du vurdere en reisevaksine mot røde hunder. Dette gjelder særlig barn, men også voksne som ikke har hatt sykdommen tidligere, og er uvaksinert. Uvaksinerte som ikke har fått MMR vaksinen i det hele tatt anbefales å ta hele denne. Særlig hvis du skal ha mye kontakt med befolkningen, og hvis du skal til områder med mye røde hunder.

En pekepinn om reisevaksinen anbefales i det landet du skal til, får du ved å se på den reisevaksinasjonsoversikten som til en hver tid gjelder.


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.