Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer > Barnesykdommer >
Relateret tema
  - Barnemark
  - Den 5. barnesykdom
  - Falsk krupp
  - Hånd-fot-munnnsykdom
  - Kawasakis sykdom
  - Kikhoste
  - Kusma
  - Meslinger
  - Poliomyelitt
  - Ryggmargsbrokk
  - Røde hunder
  - Skarlagensfeber
  - Tredagersfeber
  - Vannkopper

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Dette må du vite om ørebetennelse

Alle barn får ørebetennnelse. Her er foreldretipsene du trenger.


av Nathalie Nilsen    Oppdatert 22.03.2012 12:50:28   

Del på Facebook
annonse

Har barnet ditt har vondt i øret, kan det skyldes akutt mellomørebetennelse.

Nest etter forkjølelse, er nemlig akutt mellomørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos barn.

Særlig hos små barn under skolealder. Hos små barn er øretrompeten kortere, trangere og blir lettere tettet igjen.

Ved 1-års alder har 10-20 prosent av barna hatt ørebetennelse. Minst 40 prosent av alle barn har hatt mellomørebetennelse ved fylte to år, og hele 80 prosent vil ha hatt ørebetennelse før skolestart.

Symptomer på ørebetennelse:

 • Vondt i øret (skyldes væske i mellomøret som gir økt trykk og dermed press på trommehinnen)


 • Feber, mellom 38-39 grader


 • Uro


 • Forbigående nedsatt hørsel


 • Lett redusert allmenntilstand


 • Væske som renner fra barnets øre hvis det har gått hull på trommehinnenDet er ekstra stor sannsynlighet for at barnet får perioder med ørebetennelse om vinteren, ofte samtidig med eller etter en forkjølelse eller halsbetennelse.

- Vinterstid er det både mer bakterier og virus i omløp. Kulden nedkjøler dessuten luftveiene og man blir lettere forkjølet. De fleste ørebetennelser starter med en tett nese, eller en betennelse bak i halsen, slik at det blir tett mellom svelg og øre, forklarer legen til Foreldre & Barn.

Alt om feber og forkjølelse

Myter om ørebetennelse

  1. Barnet blir "ørebarn" etter en mellomørebetennelse.

  Nei. For at barnet ditt skal komme inn under definisjonen ørebarn, må det ha minst tre eller flere akutte ørebetennelser over en seks måneders periode, eller minst fire akutte i løpet av året.

  I dag blir barn med væske i mellomøret diagnostisert tidligere enn før, fordi legene har bedre utstyr. Det betyr at barna raskere blir henvist til øre-nese-hals-spesialist og får riktig behandling. Av den grunn kan man i dag ikke snakke om "ørebarn" på samme måte som før.

  De aller fleste barn har en eller to øreinfeksjoner, bare en brøkdel blir ørebarn.

  Er barnet ditt ofte sykt? Her får du tips til hvordan du kan styrke barnets immunforsvar.

  2. Det er grunn til engstelse hvis barnet må ha dren i øret.

  Nei. Dren i øret er ufarlig.

  Det skader ikke trommehinnen på noen måte, og derfor har det ingen betydning for hørselen. Tvert i mot, innleggelse av dren fører til mindre infeksjoner i ørene og reduserer muligheten for nedsatt hørsel.

  Barnet kan få innlagt dren i øret hvis akutte mellomørebetennelser kommer igjen og igjen. Det vil gi barnet mindre ubehag.

  Ordet dren er noe misvisende. "Ventilasjonsrør" er et bedre ord.  "Dren" skaper en forventning om at det skal komme puss ut. Det man egentlig gjør, er å ventilere for å redusere forekomsten av nye ørebetennelser.

  3. Man kan ikke gå i svømmehallen etter en mellomørebetennelse.

  Tja, det kommer an på.

  Du kan gjerne gå i basseng en uke etter at en akutt mellomørebetennelse er overstått, og det er vanligvis ikke nødvendig å beskytte ørene med badevatt.

  Har det blitt stukket hull på trommehinnen, eller gått hull spontant slik at puss fra mellomøret renner ut; i bør det brukes badevatt i noen uker etterpå.

  Når det er lagt inndren bør øret beskyttes med badevatt den første måneden, men når drenet er grodd fast er det ikke nødvendig.

  Barnet bør unngå bassengbading 6-8 uker etter ørebetennelse, hvis trommehinnen har sprukket.

  Når trommehinnen sprekker under ørebetennelsen, bør man unngå å få vann inn. Det tar en fem-seks uker før det gror. Etter åtte uker bør barnet undersøkes av legen for å være sikker på at det har tettet seg. Før den tid, vil jeg anbefale å holde barnet unna badebassenget.

  4. Barn som aldri går med lue, får ørebetennelse.

  Ja. Det er en sammenheng mellom ørebetennelse og lokal nedkjøling av ørene.

  Bruk lue! Naturligvis er ikke luebruk hele løsningen på problemet, men spesielt hos barn som har gjentatte ørebetennelser er lua viktig.

  Den arvelige faktoren har mest å si.

  Det vi vet, er at noen barn er mer disponert for ørebetennelse enn andre, for eksempel barn av foreldre som selv hadde hyppige ørebetennelser som barn.

  Får barnet sin først ørebetennelse tidlig, øker dessuten sannsynligheten for flere.

Enkelte barn kan ha trange anatomiske forhold i øret, som gjør at de kan være ekstra disponerte for infeksjoner. Det er heller ikke slik at alle barn har like stor motstandskraft mot sykdom. Barn i barnehage er mer utsatt for virus enn barn som er hjemme.

Med andre ord skal ikke det å gå med lue ha noe å si for om man får ørebetennelse eller ikke - men nedkjøling av ytre øret gjør at blodsirkulasjonen går litt ned, og immunsystemet dempes, slik at man lettere blir forkjølet og dermed kan risikere ørebetennelse.

Hvordan kan du hjelpe barnet?

 • Gi barnet smertestillende (for eksempel paracetamol 2-3 ganger daglig). Dersom barnet ditt har feber vil dette også virke febernedsettende.


 • Det kan hjelpe å la barnet ligge med hodet høyt eller sitte oppreist. Da minsker trykket i øret, og det gjør mindre vondt. Det kan være lurt å bygge opp hodeenden i sengen med noe hardt (for eksempel bøker) i tillegg til puter.


 • Gi nesedråper. Dette letter passasjen fra nesen til svelget slik at trykket i øret minsker.


 • Pass på at det ikke kommer vann inn i barnets øre ved dusjing eller bading, så lenge barnet har vondt i øret.Kilde:www.fhi.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.