Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer > Barnesykdommer >
Relateret tema
  - Barnemark
  - Den 5. barnesykdom
  - Falsk krupp
  - Hånd-fot-munnnsykdom
  - Kawasakis sykdom
  - Kikhoste
  - Kusma
  - Meslinger
  - Poliomyelitt
  - Ryggmargsbrokk
  - Røde hunder
  - Skarlagensfeber
  - Tredagersfeber
  - Vannkopper

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Hodelus

Alle med hår på hodet kan få hodelus, uansett alder og hårtype. Lusene suger blod, og bittene gir kløe. Det kan ta mange uker fra man blir smittet med lus til kløen starter. Å få hodelus har ingen sammenheng med dårlig hygiene, og lusene kan ikke vaskes bort med vanlig sjampo.


av Kristin Børve    Oppdatert 12.03.2012 12:09:38   

Del på Facebook
annonse

Hvordan oppdage hodelus?

  • Legg et hvitt håndkle over skuldrene på den som skal sjekkes

  • Fuktig hår hemmer lusenes bevegelse

  • Kjem hele håret systematisk med en fintannet kam

  • Sjekk både håndkle og kam for lus og egg

  • Sjekk barn jevnlig for hodelus, minst én gang i månedenHvordan bli kvitt hodelus?

Hodelus kan bekjempes med lusemiddel (kjemisk behandling), ved kjemming eller ved å barbere håret på hodet kortere enn 0,5 cm.

Kjemisk behandling:

Det anbefales å bruke et liniment (flytende legemiddel) som inneholder malation. Til gravide og barn mellom et halvt og to år anbefales sjampo med permetrin. Permetrin kan også benyttes til barn under 6 måneder i samråd med lege. Midlene kjøpes på apotek.

Følg bruksanvisningen på produktet nøye. Husk at bare den eller de som har lus skal behandles. Midlene kan ikke forebygge smitte. Hvis flere i familien eller omgangskretsen har lus, skal alle behandles samtidig for å hindre gjensmitte.

Det finnes en rekke lusemidler på markedet som ikke er legemidler. Disse kan ha en effekt, men det mangler foreløpig god nok vitenskapelig dokumen-tasjon til at de kan anbefales. Midler som inneholder eteriske oljer kan framkalle allergiske reaksjoner.

Kjemming:

Kjemming med lusekam må utføres systematisk og grundig hver dag i minst åtte dager, deretter én gang i uka, i tre uker. Ved kjemming skal håret være vått. Plasser et håndkle over skuldrene for å fange opp lus og egg som faller ned. Etterpå må både håndkle og kam vaskes ved 60 ºC eller fryses ned i minst fire vaskes ved 60 ºC eller fryses ned i minst fire timer, for å drepe lus og egg.

Hvordan smitter hodelus?

Hodelus kan verken hoppe eller fly, men kryper fra hode til hode ved nærkontakt. Det er svært liten sjanse for spredning av lus via puter, møbler, kosedyr og klær.

Det anbefales likevel ikke å låne hodeplagg, børster,kammer, hårpynt og annet av en som har lus.

Et lusetilfelle er sjelden isolert. Uten behandling kan familie og nære venner smitte hverandre gjentatte ganger.

Lus i barnehager og på skoler

Hvis det oppdages hodelus hos barn i barnehagen eller på skolen, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem. Sannsynligvis har barnet hatt lus i lang tid, så noen timer fra eller til har ingen betydning. Barnet kan fortsette i barnehagen eller på skolen som normalt, men bør begynne på lusekur så fort som mulig. Barnehage/skole og vennekrets bør informeres om at et barn i nærmiljøet har hodelus for å unngå gjensmitt.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.