Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer > Barnesykdommer >
Relateret tema
  - Barnemark
  - Den 5. barnesykdom
  - Falsk krupp
  - Hånd-fot-munnnsykdom
  - Kawasakis sykdom
  - Kikhoste
  - Kusma
  - Meslinger
  - Poliomyelitt
  - Ryggmargsbrokk
  - Røde hunder
  - Skarlagensfeber
  - Tredagersfeber
  - Vannkopper

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Krybbedød/SIDS

Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) er en tilstand der et barn dør plutselig mens det sover - uten at man finner noen årsak. SIDS kalles også krybbedød. Det er ikke vanlig og forekommer svært sjelden etter at barnet er eldre enn seks måneder. Det kan tas noen forhåndsregler for å redusere risikoen ytterligere.


av Nathalie Nilsen    Oppdatert 01.03.2012 13:43:37   

Del på Facebook
annonse

Hva er krybbedød?

Sudden Infant Death Syndrome inntrer uten forvarsel, ofte når man tror barnet sover. Det kan skje når barnet sover i sengen sin, i en barnevogn eller i foreldrenes armer.

Barn som dør ved plutselig spedbarnsdød viser ingen tegn til å ha smerter eller være under stress. Det er ingen symptomer eller varselsignaler i forkant.

Det er helt naturlig for foreldre som opplever å miste et barn å føle sterk fortvilelse og sorg, men det er viktig at de ikke klandrer seg selv. I de fleste tilfeller av plutselig spedbarnsdød vil man aldri finne årsaken.

Hva bidrar til å redusere risikoen for krybbedød?

Det viktigste for å redusere risikoen for krybbedød er å la spedbarnet sove på ryggen. Barnet må ikke legges på siden, da det gjør det lettere for dem å rulle over på magen.

Forskning viser at antall krybbedødsfall er redusert i land der foreldrene rådes til å legge barn til å sove på ryggen. I Norge ble antall krybbedødsfall redusert etter en nasjonal opplysningskampanje. Antall krybbedøde falt fra 2,3 pr. 1000 spedbarn før kampanjen til 0,6 pr 1000 spedbarn etter kampanjen.

Forskning har ikke funnet noen ekstra fare for at barn kan bli kvalt eller puste inn eget oppkast når de plasseres på ryggen.

Plutselig spedbarnsdød er vanligere hvis mor røykte i svangerskapet. Det å være i røykfylte rom øker også barnets risiko for å dø i krybbedød. Det frarådes derfor å røyke under graviditeten, og det anbefales å holde barnet borte fra røykfylte steder.

Dersom du som forelder ikke klarer å slutte å røyke, bør det sørges for at ingen røyker i samme rom som barnet. Flere studier har funnet at antall krybbedøde reduseres etter nasjonale kampanjer der foreldre rådes til å unngå røyking rundt barnet sitt.

Andre forhåndsregler er å:

•Ikke sove i samme seng som barnet.

•Holde barnets seng på rom med foreldrene første halvår.

•Sørge for at barnet ikke blir for varmt.

•Amme barnet.

•Holde myke gjenstander, som puter og kosedyr, ute av barnets seng.

Det finnes enheter som overvåker barnets pust. Dette kan anbefales til enkelte barn som har en medisinsk tilstand der pusten (respirasjonen) er påvirket. Det lånes også noen ganger ut apnémadrasser fra sykehus til foreldre som tidligere har mistet et barn i krybbedød. Det er ingen garanti for at en respirasjonsmonitor kan redusere risikoen for krybbedød. Leger vil av den grunn vanligvis ikke anbefale det.

Oppfølging for foreldre etter krybbedød

Foreldre som har mistet et barn i plutselig spedbarnsdød trenger mye følelsesmessig støtte. Det er helt naturlig å føle sorg, og mange foreldre føler seg skyldige og tenker at de burde ha gjort noe annerledes. Det er mulig å få samtaleterapi, råd og praktisk hjelp. Det kan finnes støttegrupper i ditt distrikt – prat med legen om dette. Mange foreldre synes det hjelper å snakke med andre som har vært i samme situasjon.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.