Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Fødsel > Keisersnitt >

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Keisersnitt gir en lett økt risiko for utvikling av astma ved 3 års alder

Tidligere studier har vist at barn forløst ved keisersnitt kan ha en økt risiko for å utvikle astma. Dette ble også funnet i en ny studie fra Den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet.


av Kristin Børve    Oppdatert 29.01.2012 11:14:59   

Del på Facebook
annonse

Den nye studien fra MoBa, publisert i American Journal of Epidemiology, tyder på at barn tatt med keisersnitt kan ha en økt risiko for astma ved tre års alders, spesielt blant barn uten en arvelig belastning for å utvikle astma og allergier.

Data fra over 37 000 deltakere fra Den norske mor og barn undersøkelsen ble benyttet for å se på sammenhengen mellom forløsning ved keisersnitt og utvikling av nedre luftveisinfeksjoner, hvesing og astma de første tre leveår. Barn født ved planlagte eller hastekeisersnitt ble sammenlignet med barn født vaginalt.

Resultatene tyder på at barn født ved hjelp av keisersnitt har lett forhøyet risiko for astma ved tre år, men ingen økt risiko for hyppige nedre luftveisinfeksjon eller hvesing. Den økte risikoen for astma blant barn tatt ved keisersnitt var sterkere blant barn av mødre uten allergi.

Neppe keisersnittet i seg selv

– Det er lite trolig at selve keisersnittet forårsaker en økt risiko for astma, men at det heller kan være på grunn av en underliggende sårbarhet blant barn tatt med keisersnitt, sier Maria Magnus, forsker ved avdeling for folkesykdommer ved Folkehelseinstituttet. Maria Magnus er førsteforfatter på artikkelen.

Årsaken til at barn forløst med keisersnitt har en lett økt risiko for astma kan for eksempel være på grunn av en endret bakterieflora i tarmen til disse barna - som kan ha en innvirkning på utviklingen av deres immunsystem -, eller på grunn av at barn forløst med keisersnitt ofte har økt risiko for alvorlige luftveisproblemer de første leveukene.

Det er behandlende lege som avgjør om et barn skal forløses med keisersnitt, enten om det er på grunn av medisinske indikasjoner, slik som svangerskapsforgiftning, eller basert på mors eget ønske.

Kilde:www.helsedirekturatet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.