Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Fødsel > Keisersnitt >

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Flere keisersnitt

Det fødes årlig omtrent 56000 barn i Norge, og 9000 av disse kommer til verden ved hjelp av keisersnitt


av Bjørn Johansen    Oppdatert 03.06.2006 11:24:03   

Del på Facebook
annonse

En av de vanligste operasjonene ved norske sykehus er keisersnitt. Ett av seks barn blir født på denne måten, og andelen har de siste 20 årene økt betraktelig.

Årsaker

De 2 hyppigste årsakene til keisersnitt er oksygenmangel hos fosteret, såkalt "fosterstress", og "langsom framgang under fødsel" - sistnevnte av hensyn til mor. Andre årsaker er at kvinner har hatt keisersnitt tidligere, at fosteret fremdeles ligger i seteleie etter mer en 34 ukers svangerskap, mors eget ønske, svangerskapsforgiftning eller mislykket igangsetting av fødsel. Av andre årsaker som øker sjansen for keisersnitt kan det nevnes førstegangsfødsel, høy alder hos mos og flersvangerskap.

Økning 5 siste år

I 1967 var det knapt to prosent av barna som ble født ved hjelp av keisersnitt, iflg. tall fra Medisinsk fødselsregister. På 1990-tallet hadde andelen økt til 12-13 prosent, og fra år 2000 var det en ytterligere økning til over 15 prosent.

Selv om det ikke er noen medisinsk indikasjon for det, er blitt mer vanlig at norske kvinner ønsker keisersnitt. Dette kan ses i sammeheng med at kvinnen tidligere har hatt smertefull eller komplisert fødsel, at hun har mistet barnet eller at kvinnen har psykiske lidelser eller vært utsatt for overgrep. Noen kvinner opplever også redsel for å føde, og anser det tryggere å føde barnet ved hjelp av keisersnitt.

- Problemstillingen rundt selvvalgt keisersnitt reiser medisinske, juridiske, økonomiske og etiske spørsmål. Verken praksis eller lovgivningen i Norge er basert på at kvinner ha rett til å velge keisersnitt. Holdingen i det norske fagmiljøet er likevel at man langt på vei innfrir kvinnens ønske, men først etter en grundig dialog gjennom flere konsultasjoner, hvor man legger vekt på både å forstå bakgrunnen for hennes ønske og å informere henne om faglige vurderinger, sier Per Bergsjø, Folkehelseinstituttet.

Tall fra en undersøkelse i 1999 viser at mors ønske om keisersnitt var viktigste indikasjon ved 7,6 prosent av alle keisersnitt i Norge.


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.