Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer > Allergi > Hva er allergi! >

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Pollenallergi – høysnue

Hvis du begynner å nyse og får tett nese eller irriterte øyne hver vår eller sommer, har du sannsynligvis pollenallergi. Det er plagsomt, men det finnes behandling som hjelper.


av Kristin Børve    Oppdatert 02.04.2012 10:22:27   

Del på Facebook
annonse

Hva er symptomene?

Pollenallergi gir ofte mye nysing. Du kan også få rennende, kløende og tett nese. Noen hoster eller får rennende, røde og kløende øyne. Du kan også oppleve kløe i svelget.


Andre allergier gir de samme symptomene. Eksempler er middallergi og allergi mot dyrehår. Det spesielle med pollenallergi er at den kommer på samme tid hvert år. Får du symptomer oftere og mer uregelmessig, kan du være allergisk mot noe annet.


Det finnes blodprøver og andre undersøkelser som kan gi en pekepinn på hva du reagerer på. Allergi kan utløse astma. Hvis du får tung pust, hoste eller pipelyder når du er allergisk, bør du oppsøke fastlegen.Hva slags behandling virker?

Det finnes flere effektive mot allergi. De fleste selges som tabletter eller spray. Det finnes også øyedråper for irriterte øyne. Noen legemidler får du kjøpt reseptfritt på apoteket, andre må legen skrive ut. Å unngå pollen kan også være en fremgangsmåte.Unngå pollen

Det er lurt å unngå pollen i den grad du kan, men det bør ikke hindre deg i å gjøre de tingene du vil.


Værmeldingen har ofte et pollenvarsel om våren og sommeren, og du kan også finne dette på internett, for eksempel på www.yr.no/pollen. Slik kan du planlegge når du skal gå ut.


Pollennivåene er ofte høyere på varme, tørre og vindfulle dager, og topper seg gjerne i 10-tiden om morgenen.Det kan være lurt ikke å tørke klær utendørs i pollensesongen. Tettsittende solbriller utendørs kan også virke beskyttende mot pollen. Hold vinduene i bilen lukket. Luftforurensning, tobakksrøyk og insektmidler kan forverre pollenallergi, så det kan være lurt å unngå dette.Legemidler mot pollenallergi

Ved mild pollenallergi kan antihistaminer være alt du trenger. Du får kjøpt antihistaminer reseptfritt på apoteket, men flere av dem må skrives ut av lege.


Det finnes mye forskning som viser at antihistaminer hjelper, men ikke så godt mot tett nese.


Det er først og fremst andregenerasjons antihistaminer som brukes. Eksempler er cetirizin, loratadin, feksofenadin, desloratadin og ebastin.


I Norge har det vært mye snakk om retten til å få antihistaminer på blå resept. For å få dette må du være plaget minst tre måneder i løpet av året. Dette må påvises enten ved allergitesting eller ved gjennomgang av sykehistorie og undersøkelse hos lege. I utgangspunktet får du bare cetirizin, loratadin og feksofenadin på blå resept. Desloratadin og ebastin er dyrere og ikke vist å være mer effektive. Derfor ønsker ikke legemiddelmyndighetene at disse midlene skal betales over helsebudsjettet såfremt andre alternativer ikke er utprøvd. Dersom du har prøvd to andre antihistaminer, og det er medisinske grunner til at du ikke kan bruke disse, kan legen søke om at du får desloratadin eller ebastin dekket på blå resept.


Førstegenerasjons antihistaminer kan virke søvndyssende og gi tretthet som bivirkning. Midlene ovenfor gir færre bivirkninger av denne typen, men noen kan fortsatt virke sløvende. Pass på at du er skikket til å kjøre bil når du tar slike legemidler.


Det finnes også reseptfrie antihistaminer i form av nesespray. Disse kalles levokabastin og azelastin. Enkelte småstudier viser at nesespray virker like godt som tabletter, men det finnes ikke nok forskning til å stadfeste dette. Dersom du bruker tabletter og fortsatt har problemer, kan en nesespray i tillegg løse problemene. Når du bruker nesespray bør du verken lene hodet for mye forover eller bakover slik at væsken ikke renner ut av nesen eller bak i svelget.


Dersom antihistaminer ikke virker godt nok, kan du prøve inhalasjonspulver til nesen eller nesespray med kortikosteroider. Disse legemidlene kan også tas sammen med og virke bedre med et antihistamin. Kortikosteroider er ikke det samme som de anabole steroidene kroppsbyggere bruker. Kortikosteroider virker dempende på immunforsvaret og motvirker dermed den allergiske reaksjonen. Eksempler på kortikosteroider i nesespray er flutikason, budenosid, mometason og triamcinolon.


Dosen med kortikosteroider bør være så liten som mulig, spesielt hos barn. Det er alltid en liten risiko bivirkninger ved bruk av steroider da disse hemmer immunforsvaret.


Steroidsprayen brukes én eller to ganger daglig og kan brukes gjennom hele pollensesongen. Det er best hvis du begynner å bruke den en uke eller to før pollenkonsentrasjonen begynner å øke i luften. Bivirkningene er vanligvis milde, men også steroidsprayer sliter på neseslimhinnen, og legen bør kontrollere denne ved langvarig bruk.


Et legemiddel som heter kromoglikat kan også tas som nesespray. Dette brukes av og til i stedet for steroider, spesielt hos barn. Også dette bør startes med før pollensesongen begynner.


Dersom pollenallergien gir deg røde og irriterte øyne, kan du bruke øyedråper. Antihistaminer og kromoglikat kan kjøpes i dråpeform.Prognose

De fleste opplever pollenallergi som plagsomt, men hos noen kan den forhindre daglige aktiviteter, skole og arbeid. Allergien kan være spesielt ille for barn. Oppsøk lege dersom problemene blir for store og reseptfrie legemidler ikke fungerer.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.