Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer >
Relateret tema
  - Allergi
  - Barnesykdommer
  - Hoste
  - Kreftsykdommer
  - Luftveis- og lungesyk..
  - Mage-/tarmsykdom
  - Mark-/ormsykdommer
  - Seksuelle sykdommer
  - Soppsykdommer
  - Tropesykdommer

Sponsede linker

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Åreknuter

Åreknuter er vanlig, og noen ganger ubehagelig. Noen synes at åreknuter er skjemmende.


av Kristin Børve    Oppdatert 14.06.2012 10:04:59   

Del på Facebook
annonse

Hva er åreknuter?

Åreknuter er vener som har svulmet opp fordi blodet ikke strømmer gjennom dem som de skal.

Hjertet pumper blod hele veien gjennom kroppen din, og blodet frakter oksygen til cellene. Når cellene har tatt oksygenet de trenger, returnerer blodet tilbake til hjertet gjennom venene. Veneblod fra føttene må ledes oppover, og derfor har venene klaffer som hindrer blodet i å strømme bakover.

Åreknuter oppstår når klaffene i noen av venene i bena ikke fungerer. Da øker trykket i venene slik at de utvides. Åreknuter oppstår ofte på baksiden av leggene, eller på innsiden av bena. Sannsynligheten for å få åreknuter øker hvis du er gravid eller overvektig.


Hva er symptomene?

Åreknuter ser ut som vridde ledninger som løper nedover benet ditt. De kan stå ut fra huden, og de kan både se og kjennes klumpete ut. Bena kan kjennes vonde eller pulserende, eller føles tunge. Noen ganger klør det. Åreknutene kan bli større dersom du står oppreist lenge eller i varmt vær. Hvis du bekymrer deg for åreknutene dine, kan du oppsøke lege.


Hvilke behandlingsformer virker?

Åreknuter går vanligvis ikke bort av seg selv. Hvis de forårsaker problemer, finnes det behandling som kan få bena dine til å se bedre ut og føles mye bedre. Behandling kan ha bivirkninger, så du må veie for og imot når du avgjør hva som er best for deg.


Kirurgi

Du kan bli kvitt åreknutene med en operasjon. Det er sannsynlig at kirurgi vil få bena dine til å se bedre ut, og det kan også hjelpe mot verking eller tunge og trette ben. Kirurgi er den vanligste behandlingsmåten ved åreknuter.

Du kan enten få generell anestesi eller lokalbedøvelse under operasjonen. Hvis du får generell anestesi, vil du sove gjennom operasjonen. Med lokalbedøvelse bedøver legen bare den delen av kroppen din som skal opereres, slik at du er våken uten å kjenne smerte.

Kirurgen vil binde av og ”strippe” hovedoverflatevenen. Dette gjøres ofte gjennom to snitt i bena dine, ett i lysken og et annet på innsiden av kneet eller ankelen. Kirurgen binder først av venen nær lysken, og fjerner den deretter gjennom snittet lengre nede. Enkelte ganger binder kirurgene av venen uten å fjerne den, men hvis den ikke fjernes, er det større sannsynlighet for at åreknutene kommer tilbake. Enkelte ganger lages bare det øvre snittet, og venen strippes ut den veien.

Hvis det er nødvendig å fjerne mange åreknuter, vil kirurgen i tillegg lage mange små snitt langs benet ditt der venene er. Kirurgen vil bruke en krok for å ta ut deler av venene gjennom huden. Legene kaller dette avulsjonsbehandling. Noen ganger bruker kirurgene et sug i stedet. Dette kalles flebektomi, men gjøres sjelden.

Sannsynligvis vil du være i stand til å dra hjem samme dag, men du vil trenge fri fra daglige gjøremål for å komme deg helt. Rekonvalesenstiden etter operasjon kan være smertefull. Bena dine kan være såre i flere uker. Kirurgi ser ut til å virke bedre enn en behandling som innebærer at man får injeksjoner inn i venene (se under). En studie viste at to tredjedeler av de som ble operert var fri for åreknuter etter fem år, sammenliknet med mindre enn halvparten av de som fikk injeksjonsbehandling.

Som alle operasjoner, innebærer kirurgi ved åreknuter en risiko. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor ofte det oppstår problemer, fordi forskningen ikke er så god.

Problemer som kan oppstå kan være allergiske reaksjoner på narkosemidlet, kraftig blødning under eller etter operasjonen, blåmerker og nummenhet på områder av benet. Alvorlige problemer er sjeldne. En blodpropp kan dannes i de dype venene i bena, såkalt dyp venetrombose (DVT). Dette er farlig. Hvis du har høy risiko for blodpropp, vil du kunne få en liten dose av blodfortynnende medikamenter.

Hvis den store nerven som løper nedover baksiden av låret skades, kan det gjøre at foten din blir slapp og svak, såkalt drop fot. I en studie av 600 mennesker, fikk én person drop fot.

Svært sjelden kan dypereliggende vener skades. Dette kan forverre problemene dine med blodgjennomstrømning, og du kan komme til å trenge flere operasjoner.


Radiofrekvensablasjon og laserbehandling

Dette er to nyere behandlingsmåter som bruker varme for å stenge av åreknuter. Ved laserbehandling føres en meget tynn tube (kalt et kateter) gjennom et lite hull i huden og inn i venen. En laser plasseres deretter i tuben. Det intense lyset fra laseren varmer opp venen og gjør at den lukkes.

Ved radiofrekvensablasjon puttes i stedet et spesielt varmeinstrument inn i kateteret. Dette varmer opp venen og stenger den igjen.

Det er ikke forsket mye på hvor godt disse metodene virker på lang sikt. Snakk med legen om fordeler og ulemper.


Injeksjoner

Injeksjoner med kjemikalier inn i åreknutene kan hjelpe deg til å bli kvitt dem. Injeksjonene fører til at blodårene klapper sammen, slik at blodet ikke kommer gjennom dem. Legene kaller dette for skleroterapi. Det brukes ofte for å rense opp gjenværende åreknuter etter kirurgi.

Venene dine vil sannsynligvis se bedre ut etter injeksjoner, men det finnes ikke mye forskning som kan si om injeksjonene hjelper på andre symptomer, som verking.

Injeksjoner kan ha bivirkninger. Huden kan bli misfarget, og det kan ta en stund før dette forsvinner. Injeksjoner vil kanskje ikke være like effektivt som kirurgi der man fjerner en vene. Sannsynligheten for at åreknutene kommer tilbake er større etter injeksjon enn kirurgi, og noen sier at injeksjonene er smertefulle.

Omtrent 1 av 3 får et kløende utslett med hevelse der nålen ble satt inn, men dette er midlertidig. Noen får også blåmerker, betennelse og røde hudpartier etter injeksjoner.


Egenbehandling

Her er noen råd til egenhjelp, men det finnes ikke mye forskning på hvorvidt disse tiltakene hjelper eller ei.Støttestrømper som strammer rundt leggene dine kan redusere hevelse og verking i bena.

  • Strømpene er laget for å hjelpe venene til å presse blodet tilbake til hjertet. Det er viktig at du har den rette typen strømper, og at de passer. En fysioterapeut eller bandagist kan hjelpe deg.

  • Unngå overvekt. Det kan bidra til å redusere belastningen på venene dine.

  • Trening, som løping eller en gåtur, kan hjelpe venene med å pumpe blodet opp fra bena dine.

  • Hvis bena dine verker, forsøk å hvile med bena høyere enn hjertet, for eksempel ved å ligge ned med bena på puter. Unngå å sitte eller stå i lange perioder.

  • Røykeslutt. Røyking øker belastningen på venene.


Hva er prognosen?

Uten behandling vil åreknuter vanligvis bli verre med årene. Dette skjer svært sakte. Du kan også få flere åreknuter i bena med tiden.

Åreknuter forsvinner ikke av seg selv, men hvis de oppstår mens du er gravid, kan de forsvinne etter at du har født.

Noen ganger opplever folk at de får andre problemer på grunn av åreknutene sine. Det kan være tynn, kløende hud over venene. Det kan være smertefullt hvis man kommer borti venene, og det kan oppstå blødning. Enkelte ganger levrer blodet seg i åreknutene. Du bør oppsøke legen hvis dette skjer. Det kan være smertefullt og føre til at venen hovner opp. Mindre vanlig er det at huden over åreknuter brister. Det oppstår et sår, og det krever behandling.

Mange er engstelige for at de vil få dyp venetrombose (blodpropp) på grunn av åreknutene sine. Blodpropp oppstår når en stor propp dannes i de dype venene, og det kan være farlig. Det finnes ikke noe forskning som viser at åreknuter fører til dyp venetrombose.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.