Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer >
Relateret tema
  - Allergi
  - Barnesykdommer
  - Hoste
  - Kreftsykdommer
  - Luftveis- og lungesyk..
  - Mage-/tarmsykdom
  - Mark-/ormsykdommer
  - Seksuelle sykdommer
  - Soppsykdommer
  - Tropesykdommer

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Flått - utbredelse, fjerning og symptomer

Skogflåtten er vanlig langs kysten av Norge opp til Helgeland. Flått som fjernes fra huden innen ett døgn overfører sjelden borrelia-bakterien.


av Kristin Børve    Oppdatert 05.06.2012 11:13:37   

Del på Facebook
annonse

Hvordan fjerne flåtten?

Fjern flåtten så raskt som mulig. Bruk gjerne en pinsett når du fjerner flåtten, den sitter ofte godt fast. Har du ikke pinsett kan du bruke fingrene.

  • Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut.

  • Deler av munn og hode som sitter igjen i huden overfører ikke borrelia-bakterien og gir ikke borreliose. For å unngå infeksjoner på bittstedet, bruk en pinsett for å fjerne evt. rester av flåtten.

  • Vask gjerne bittstedet med såpe og legg på litt sårsalve.

  • Gamle råd om å smøre flåtten inn med fett, sprit o.l. virker ikke og gjør flåtten vanskeligere å fjerne.Hvordan unngå å bli bitt?

Lange bukser puttet ned i strømper eller støvler, reduserer muligheten for å bli bitt.Man kan også redusere risikoen for flåttbitt ved å unngå å gå i høyt gress, lyng og kratt i områder med mye flått.

Mange myggmidler fungerer også mot flått. Resept på flåttmidler til hund og katt fås hos veterinær.

Det er viktig å sjekke huden for flått etter tur i områder med mye flått. Flåtten kryper raskt og kan bite seg fast de fleste steder på kroppen, men helst på steder med tynn hud.

Hunder og katter som beveger seg i flåttområder må også sjekkes.

Skogflåtten er vanlig langs kysten av Norge opp til Helgeland. Aller vanligst er den på Sørlandet. Flåtten kan transporteres med fugler og således dukke opp langt utenfor sitt vanlige utbredelsesområde.

Vanlige vertsdyr er mus, hare, rådyr, storfe, og kjæledyr som katt og hund. Rådyr, elg og hjort er viktige verter for flåtten, så der det er mange hjortedyr er det også mye flått.

Flåtten klatrer opp på gress og lyng og fester seg til dyr eller mennesker som går forbi. Flått hopper ikke ned fra trærne.


Blir man syk av flåttbitt?

Flått kan spre flere bakterie- og virussykdommer.

Sykdommen som overføres hyppigst med flåttbitt i Norge, er borreliose. Det finnes ingen vaksine. Sykdommen behandles med antibiotika. I sjeldne tilfeller kan nervesystemet, enkelte ledd eller hjertet angripes.

Vaksine finnes derimot mot den langt sjeldnere virussykdommen skogflåttencefalitt (TBE) som opptrer langs kysten sør i landet.


Når må du oppsøke lege?

Ved borreliasmitte får man vanligvis et utslett som sprer seg ringformet utover i huden. Dette kan oppstå i løpet av 3 til 30 dager etter at man er blitt bitt. Ved symptomer er det viktig at du tar kontakt med lege.

Kontakt også lege hvis du i tiden etter flåttbittet føler deg slapp, har hodepine eller muskelsmerter.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.