Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer >
Relateret tema
  - Allergi
  - Barnesykdommer
  - Hoste
  - Kreftsykdommer
  - Luftveis- og lungesyk..
  - Mage-/tarmsykdom
  - Mark-/ormsykdommer
  - Seksuelle sykdommer
  - Soppsykdommer
  - Tropesykdommer

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Egglederbetennelse

Egglederbetennelse, salpingitt, er betennelse i en eller begge egglederne. Tilstanden opptrer aldri alene, men er et ledd i en betennelse av alle de indre kjønnsorganer. Omtales ofte som PID (pelvic inflammatory disease)


av Kristin Børve    Oppdatert 14.05.2012 13:29:03   

Del på Facebook
annonse

Årsaker

Bakteriene som forårsaker egglederbetennelse er som regel oppadstigende, fra livmorhalsen, og er ofte overført via samleie. Slimet i livmorhalsen utgjør en ganske effektiv barriere mot bakterier, og det kan være sykdomsfremkallende bakterier i livmorhalsen uten at de trenger videre oppover og uten at de gjør skade. Hvis denne barrieren brytes, og det kan for eksempel skje under menstruasjon, kan bakteriene trenge oppover og gi betennelse. De kan også føres oppover sammen med innsetting av spiral eller under et abortinngrep.

Den vanligste bakterien som gir egglederbetennelse i våre dager, er Chlamydia. Gonoré kan også gi egglederbetennelse, men er nå svært sjelden.

Egglederbetennelse opptrer sammen med betennelse i livmorhalsen, cervicitt, og betennelse i livmorslimhinnen, endometritt. Cervicitt kan også forekomme uten at det samtidig er egglederbetennelse. Cervicitt ytrer seg som tykk, gulaktig utflod, ofte sammen med litt vage smerter; smerter under samleie kan også forekomme. Endometritt er sjelden uten i forbindelse med egglederbetennelse, men kan forekomme etter en utskrapning eller abort. Endometritt gir utflod, smerter og feber.

Symptomene på egglederbetennelse kan være akutte, med smerter i underlivet, feber, kvalme og oppkast. De kan også være mer snikende, med kroniske, dumpe smerter.

I akutte tilfeller kan diagnosen være lett å stille klinisk ved en vanlig underlivsundersøkelse og blodprøver som viser karakteristiske betennelsesforandringer (økt antall hvite blodceller, forhøyet CRP). Det kan også være vanskelig å være sikker på diagnosen, slik at det blir nødvendig å se på egglederne via et laparoskop.


Behandling

Egglederbetennselse (PID pelvic inflammatory disease) skal behandles med antibiotika.

Komplikasjoner

Betennelsen kan være så kraftig at egglederne blir fylt med puss, og at det utvikler seg sammenvoksninger mellom egglederne og bukhinnen og andre strukturer i nærheten. Her kan det danne seg pussfylte hulrom, abscesser. Da er det ofte ikke nok med antibiotikabehandling, men det må sykehusinnleggelse til, med drenering av abscessen eller et kirurgisk inngrep der de angrepne organene blir fjernet.

Etter en egglederbetennelse kan det utvikle seg sammenvoksninger i selve egglederen, noe som fører til sterilitet. Slike sammenvoksninger kan også føre til senere svangerskap utenfor livmoren, fordi et befruktet egg ikke kan passere egglederen på normal måte.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.