Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer > Seksuelle sykdommer > Klamydia >

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Klamydia

Klamydia er mest utbredt hos unge under 25 år. Til enhver tid har om lag èn av 20 seksuelt aktive unge klamydia. Infeksjonen kan føre til redusert fruktbarhet hos kvinner.


av Marit K. Johnsen    Oppdatert 23.02.2006 00:03:16   

Del på Facebook
annonse
Oppsporing av smittebærere og antibiotikabehandling er viktig for å bekjempe sykdommen. Med "klamydia" menes oftest infeksjon med bakterien Clamydia trachomatis i kjønnsorganene.

Infeksjonen kan være i urinrør, livmor og eggeldere hos kvinner og i urinrør og bitestikkel hos menn. Bakterien kan også gi infeksjon i øyets bindehinne. Clamydiabakterier som finnes i tropiske land, kan forårsake øyesykdommen trakom, som er hovedårsak til blindhet i Afrika og Asia. En annen gruppe clamydiabakterier kan gi forkjølelseslignende infeksjon i øvre luftveier. I sjeldne tilfeller kan man smittes av en tredje gruppe clamydiabakterier som gir en alvorlig influensalignende sykdom; papegøyesyke.

Navnet Clamydia trachomatis kommer fra den greske ordet chlamy som betyr kappe. Bakterien ble påvist første gang i 1959, men clamydiainfeksjon i kjønnsorganer ble først anerkjent som egen sykdom på 1970-tallet. Tester ble allmennt tilgjengelige fra 1983.

Klamydia er i dag en vanlig seksuelt overført sykdom, og er trolig en hyppig årsak til sterilitet og barnløshet. Infeksjonen er vanligst hos seksuelt aktive under 25 år. Studier viser at cirka en av 20 i denne aldersgruppen til enhver tid har klamydia.

Hvordan smitter klamydia?

Smitteoverføringen skjer ved direkte kontakt mellom dine og partnerens slimhinner under samleie. Du kan dessuten smitte deg selv ved å ta på kjønnsorganer og deretter gni deg i øynene.

Hvordan kan jeg unngå smitte?

Riktig bruk av kondom og femidom beskytter mot smitte.

Er klamydia farlig?

Klamydia-bakterien er farlig fordi den kan redusere fruktbarhetsevnen (evnen til å få barn) både hos kvinner og menn. Pga. denne risikoen, er det viktig å få behandling i tide. Behandlingen av klamydia er enkel. Det er å oppdage sykdommen som er vanskelig.

I smittevernloven er klamydia definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Folketrygden dekker derfor utgifter til legeundersøkelse, behandling og kontroll, og man slipper å betale egenandel. Dette gjelder også ved undersøkelse som ledd i smitteoppsporing, men ikke ved rutinemessige undersøkelser.

Hvilke plager kan klamydia gi?<(B>

Mange er smittet av klamydia uten å ha plager. I de tilfellene klamydia gir plager, vil det kunne merkes:

Kvinner:

  • Forandret utflod eller blødning mellom menstruasjonene.

  • Svie ved vannlatning eller hyppige vannlatninger.

  • Smerter nederst i magen. Får du samtidig feber, bør du oppsøke lege samme dag.


Menn:

  • Væsking eller utflod fra urinrøret.

  • Svie ved vannlatning eller hyppig vannlatninger.

  • Smertefull, rød og hoven pung.

  • Utslett eller sårhet på penishodet.

  • Klamydia kan også gi leddplager. Dette gjelder både kvinner og menn.


Hvor lang tid etter smittetidspunktet får jeg plager?

Dersom du får plager, vil du merke det 1-2 uker etter smittetidspunktet.

Kan jeg få behandling for klamydia?

Klamydia kan behandles med antibiotika. Vær nøye med å ta hele tablettkuren. Det er viktig at fast partner får behandling samtidig, ellers vil dere smitte hverandre igjen. Av samme grunn må dere bruke kondom eller femidom til det er sikkert at begge er kvitt sykdommen. Hvis en av dere ikke helt blir kvitt plagene, bør det tas ny prøve.

Klamydia påvises ved at legen tar prøver fra livmorhals og urinrør. Om du er under 25 år og har hyppig partnerbytte, er det lurt å teste seg for klamydia.

Hva med de andre partnerne jeg har hatt?

Hvis du har fått påvist klamydia og har hatt flere partnere det siste halve året, er det stor sjanse for at noen av disse har sykdommen. Det er derfor viktig at tidligere partnere får beskjed om dette slik at de også får behandling. Denne beskjeden kan du gi selv eller du kan be legen om å skrive til dem uten å oppgi ditt navn.


Kilde: Klinikk for seksuell opplysning/Statens helsetilsyn


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.