Fjalar!  Helse
HJEMHelse > Sykdommer > Seksuelle sykdommer > AIDS >

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Hva er aids?

Aids står for "ervervet immunsvikt syndrom" som er en fellesbetegnelse for sykdommer og symptomer som hiv-positive får når de har langtkommet immunsvikt. Den som har utviklet aids, vil dø i løpet av få år.


av Lystogglede.no    Oppdatert 18.02.2006 21:48:16   

Del på Facebook
annonse
Det første kjente tilfellet av aids ble beskrevet i USA i 1981. Viruset som forårsaker aids - hiv- ble først påvist i 1984. Etter hvert ble det klart at epidemien hadde pågått i det stille i mange år før viruset ble identifisert og sammenhengen med aids ble klarlagt.

Viruset er siden spredt med økende hastighet, og verden står i dag overfor en epidemi av store dimensjoner. Verdens Helseorganisasjon (WHO) regner med at i år 2000 vil 40 millioner mennesker være smittet med hiv. 90% av disse vil høre hjemme i u-land. 80-90% av alle hiv-positive smittes heteroseksuelt.

WHO regner videre med at ved århundreskiftet vil nærmere 10 millioner mennesker ha utviklet aids. Millioner av barn vil være foreldreløse p.g.a. aids. Bak disse tallene skjuler det seg store, menneskelige lidelser og alvorlige samfunnsmessige problemer.

I Norge er det ved utgangen av 1997 totalt 600 personer som har utviklet aids og 1800 personer som er diagnostisert hiv-positive. Det er fortsatt menn som har sex med menn og stoffmisbrukere som bruker sprøyter som er mest utsatt for smitte her i landet, men det er en viss økning i heteroseksuell smittespredning.

Norge har et registreringssystem som gir god oversikt over utbredelsen av hiv. Statens institutt for folkehelse får melding fra behandlende lege om alle som blir funnet hiv-positive. I meldingen angis alder, kjønn og bostedskommune, men aldri navn.

Hvordan kan jeg unngå smitte?
Hvis du bruker kondom eller femidom på riktig måte, beskytter du deg mot seksuell overføring av hiv-smitte.

Hvordan får jeg sjekket om jeg har hiv?
Når hiv kommer inn i blodet, utvikler kroppen antistoffer som kan påvises ved en hiv-test ca. 3 måneder etter smittetidspunktet. Hiv-testen er gratis og kan tas hos en hvilken som helst lege. Testen kan tas anonymt.

Hva betyr positiv test?
Positiv hiv-test betyr at det er funnet antistoffer mot hiv i blodet og at du trolig er hiv-smittet.

Bør alle la seg hiv-teste?
Det anbefales at du lar deg teste dersom:

  • Du har hatt usikker sex.

  • Du tar stoff med sprøyte.

  • Du har fått påvist annen seksuelt overførbar sykdom.


Kilde: Klinikk for seksuell opplysning/Statens helsetilsyn


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.