Fjalar!  Helse
HJEMErotikk & Samliv > Seksuelle problemer >
Relateret tema
  - Ereksjons- problemer
  - Fortidlig utløsning
  - Impotens
  - Orgasme problemer
  - Smerter ved samleie
  - Svinnende sexlyst

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Kvinners seksualitet fra 20 til 50 årene.

Det er normalt for menn og kvinner å føle lyst og kåthet i hele perioden fra tenårene til langt opp i alderdommen. Men den er ikke lik hele veien, mange faktorer påvirker både lysten og evnen til å føle seksuell opphisselse.


av Lystogglede.no    Oppdatert 26.11.2007 19:37:24   

Foto: sxc.hu
Del på Facebook
annonse

Det er både fysiske og psykologiske faktorer som spiller inn for ethvert menneskes lyst.
Vi er ikke maskiner og de livsfasene vi går igjennom vil spille inn på alle aspektene i våre liv. I tillegg er det naturligvis store individuelle forskjeller mellom oss.
Noen har et sterkere libido gjennom hele livet enn andre, uten at det har noe å si for om man er normal eller ikke.
Her skal vi snakke litt om generaliserte faser, som mange kan kjenne seg igjen i.

I tenårene vekkes lysten i og med at vi gjennomgår puberteten og kroppen utvikler seg fra en barnekropp til voksen. Kjønnshormoner er årsaken til det, og en tenåring opplever dette som en tid som er svært usikker og man gjennomgår store forandringer både fysisk og psykisk. Dette kan være vanskelig å forholde seg til, de fleste har i denne perioden vært svært usikre på seg selv, om det de tenker og føler er normalt, om de skiller seg ut fra vennene.
Man kjenner på en lyst man kanskje ikke helt vet hvordan man skal kanalisere ut og som kan gjøre en skremt og usikker.
Kroppen ligger også kanskje foran psyken i utviklingen slik at man ikke føler seg moden nok for voksenlivet. Mange jenter har smerter ved menstruasjon eller den kan være uregelmessig noe som også virker inn på lysten. Redselen for å bli gravid og det å skaffe seg prevensjon kan også dempe lysten. Det er også stor forskjell på gutter og jenter på synet på onanering for eksempel selv om dette er i ferd med å endre seg. Tenåringsblader beregnet for jenter tar ofte opp seksualitet som tema, alt fra når det er ok å ha sin seksuelle debut, til onanering og bruk av hjelpemidler.

Selv om de fleste har sin debut nettopp i tenårene så er mange kvinner fremdeles usikre på sin seksualitet til langt opp i 20 årene.
Dette kan ha sammenheng med hvordan man ser på kroppen sin i forhold til idealet, og at man fremdeles føler usikkerhet i forhold til seg selv som voksenperson for øvrig. Dette er en fase i livet som ofte er preget av flere og korte forhold hvor man tester ut og finner seg selv.
Mange studerer og har en dårlig økonomi, og perioden kan være preget av hyppig flytting og dårlige boforhold. Mange har et svært uregelmessig sexliv.
Hvis kvinner er uten sex i lengre perioder kan lysten forsvinne helt for en stund. Mange er som nevnt opptatt av studier og det presset som dette medfører noe som også virker negativt inn for lysten. De siste årene er det imidlertid blitt mer legitimt for single jenter å bruke sexleketøy, og terskelen til å gå til anskaffelse av for eksempel en dildo har blitt mye lavere.
Onanering gjør at man blir bedre kjent med kroppen sin slik at hun kjenner hva som er godt og fantasier forteller henne om hva hun ønsker. Etter en periode med prøving og feiling så er det også lettere å luke ut hva man ikke vil ha og gjør en bedre utrustet til å finne en partner som passer.

Når kvinner kommer i 30 årene så har mange rukket å etablere seg med en fast partner. I denne perioden er de fleste i jobb, man er ferdig med studietid med masse festing og alkohol og tiden før man får barn kan være en flott tid i kvinnens liv. Mange føler at de kan utfolde seg og dyrke både sex og kjærlighet uten å ta hensyn til andre enn seg selv og sin evnt partner.

Man har vært i gjennom en periode med usikkerhet, og har modnet som menneske. Mange klarer å oppnå orgasme, noe som virker positivt inn på lysten.
Dette er også perioden som veldig mange får barn. Dette medfører store hormonelle endringer, samt en helt annen hverdag i form av økte krav, nattevåk, mindre voksenkontakt og utfordringer i forhold til partneren. Mange kvinner føler at kroppen deres ikke lengre er deres egen og dette er en vanlig tid å føle at lysten minsker eller uteblir helt. Her er det spesielt viktig å kommunisere godt med partneren, mange par mister nærheten til hverandre i sped- og småbarnsperioden.

Når kvinnen nærmer seg 40 årene og barna begynner å bli større, så opplever mange en økt lyst. Selv om østrogennivåene begynner å synke, så oppveier økte verdier av testosteron dette og mange føler at de aldri har hatt et så høyt libido. Mange er midt i karrieren, og selv om man fremdeles har mange krav både på jobb og hjemme så har de fleste en sterkere formening om hva og hvordan man vil ha det. Man er tryggere på seg selv og har kanskje utviklet en større romslighet både for seg selv og andre. Fokuset er også dreiet litt tilbake til egne behov, og mange har en bedre økonomi og dermed mulighet til å gjøre spennende og hyggelige ting, noe som øker trivselen og dermed både livslysten og den seksuelle lysten. Menn opplever ofte at det tar lengre tid for dem å få orgasme noe som gjør at hele sexakten tar lengre tid. Dette åpner opp for mer nærvær og intimitet, noe som de fleste kvinner ønsker.

I 50 årene kommer kvinnen i klimakteriet og dette kan være en periode med store utfordringer når det gjelder både når det gjelder lyst og for samlivet generelt. De stadig synkende hormonverdiene vil gjøre slimhinnene i skjeden tørrere og det kan gjøre samleiet vondt. Mange opplever at lysten blir mindre når de vet at de ikke lengre er fruktbare. Mange begynner også å føle seg gamle og uattraktive, samt at de får plager som for eksempel hetetokter og store humørsvigninger. Mange benytter seg av hormonbehandling, både i form av tabletter eller hormonkremer til å smøre i skjeden. Dette vil avhjelpe de tørre slimhinnene. Glidemidler uten hormoner kan også være til stor hjelp.

Men hvis en kvinne har det godt med sin partner så er det ingen grunn til å fortsette å ha sex så lenge man vil, både med og uten hjelpemidler.
Sex og nærhet gir så mye glede i et parforhold at det er verdt å jobbe for, og så får man finne fram til hva som passer best for hver enkelt uansett stadium i livet.


Kilde:www.lystogglede.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.