Fjalar!  Helse
HJEMErotikk & Samliv > Prevensjon >
Relateret tema
  - Angrepillen
  - Avbrutt samleie
  - Femidom
  - Implantat
  - Kondom
  - Mini - pillen
  - P - Piller
  - P - Ring
  - P - Sprøyte
  - Pessar
  - Sikre perioder
  - Spiral
  - Sterilisering

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Kondom!

Kondom er en slags tynn sokk av gummi som tres på over en stiv penis. Den fanger opp sæden som kommer ved utløsning, og hindrer sædcellene i å komme inn i skjeden og dermed beskytter deg mot uønsket graviditet.


av Marit K. Johnsen    Oppdatert 18.02.2006 20:58:28   

Del på Facebook
annonse
Kondom beskytter også mot Aids og HIV

Kondom gir god beskyttelse mot hiv-smitte. Ved riktig bruk er det liten fare for at kondomet sprekker. Kondomer som er godkjent i Norge er svært pålitelige. Bruk ikke kondomer som er for gamle (kontroller holdbarhetsdatoen som er trykket på pakningen) eller som kan ha blitt ødelagt. Vær forsiktig når du åpner pakken og når du tar det på, slik at du ikke skader det med neglene.

Kondomet skal ikke trekkes, men rulles på. Pass på at kondomet settes på riktig vei. Klem ut luften i tuppen samtidig som du ruller det på. Rull kondomet på når penis er stiv; hvis penis er slapp eller halvstiv, kan kondomet lett gli av.

Kondomet skal være på under hele samleiet. Dette er nødvendig fordi det kan være virus i skjedesekretet eller i smørevæsken som siver ut av mannens urinrør før sæduttømming. Det kan dessuten være vanskelig for mannen å kontrollere når sædavgang kommer. Det er viktig at mannen trekker seg ut etter sædavgangen fordi kondomet har lett for å gli av når penis blir slapp. Hold på kondomet så du er sikker på å få det med ut.

Bruk vannbasert glidemiddel
Bruk alltid rikelig med vannbasert glidemiddel når du har analsex. Glidemiddelet reduserer risikoen for at kondomet skal sprekke. Det smører slik at motstanden blir mindre, og minsker faren for at det skal gjøre vondt. Hvis det gjør vondt, spenner man seg, og kondomet kan sprekke. Derfor er det viktig å bruke rikelig med glidemiddel. Det glidemiddelet som kondomet er innsatt med, er for lite for analt samleie. Både den aktive og den passive bør bruke glidemiddel.

Det er ikke det samme hva slags glidemiddel du bruker. Salver, kremer, vaselin og lignende inneholder fett. Fett ødelegger gummien. Bruk derfor alltid vannbasert glidemiddel. De mest kjente merkene (K-Y, Glid og Eksplorasjonskrem) får du kjøpt på apotek, på postordre eller i sex-butikker. Det finnes glidemidler med lukt og smak, men kontroller at de er vannløselige.

Kilde: RFSU, Lommelegen.no, Netdoctor.dk, Dagbladet, Det Store Norske Leksikon og Barnemix.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.