Fjalar!  Helse
HJEMErotikk & Samliv > Intimitet >
Relateret tema
  - Erotisk massasje
  - Fantasier
  - Hvordan holde sexlive..
  - Hvorfor bør kvinner g..
  - Intimitet på jobben
  - Onani
  - Piff opp sexlivet
  - Utroskap

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Tenåringer og kropp.

Noen betraktninger rundt det å vokse opp, gryende seksualitet, lyst og forventninger. Tenårene er kanskje den mest spennende tiden og samtidig den vanskeligste og mest krevende tiden i livet.


av Lystogglede.no    Oppdatert 23.09.2008 23:51:40   

Foto: Jupiterimages.com
Del på Facebook
annonse

Overgangen fra barn til voksen er sjelden smertefri. Man skal akseptere kroppen og psykens forandringer samtidig som hormoner svirrer rundt i kroppen og skaper et kaos av nye følelser. Samtidig som skolen stiller høyere krav, og det blir mindre tid til lek og moro.

Tenåringer er ekstremt kritiske både til hverandre og aller mest til seg selv. De sammenlikner seg stadig med venner og venninner, og utseendet som i barndommen var helt sekundært blir for mange nå det viktigste.

Kompleksene blomstrer for den minste lille innbilte skavank. Det er da ikke rart at man er svært påvirkelig i denne tiden. Mange jenter leser glossy magasiner og ukeblader, hvor modellene og kjendisene er både tynne og vakre, og gapet mellom denne drømmeverdenen og ens egen virkelighet blir enorm. Mange utvikler komplekser for utseende og kropp, man synes at man ser stygg og håpløs ut og milevis unna idealet. Kanskje er magen for stor og rumpa for brei, man er ikke høy nok, eller altfor lang og hengslete. Kvisene spretter og det er plutselig ikke søtt med fregner på nesa lengre. Listen kan gjøres uendelig lang, det er bare å ta en titt i speilet for de fleste så kan man finne masse som ikke er perfekt eller vakkert.

Hva skal da tenåringsforeldre gjøre for å hjelpe ungdommen sin til å komme gjennom denne tiden uten for mange komplekser og med en god selvfølelse?
Det viktigste er nok å ha en åpen dialog med tenåringen. Være villig til å snakke om det som er vanskelig og å dele vanskelige tanker og følelser. Gi dem masse positive tilbakemeldinger på det de er flinke til, og det som er pent. Fokus på det positive og se bort i fra det som ikke er perfekt. Ikke ved å feie det bort eller å si at det er uviktig, for da skaper du avstand og en følelse av å ikke bli forstått, eller i verste fall latterliggjort og det åpner ikke opp for kommunikasjon.

Del gjerne dine egne erfaringer og tanker som du selv hadde og her rundt kropp og utseende. Kanskje komiske ting, eller rare ting man har gjort. Latter og komikk skaper positiv energi og får en til å føle seg bedre. Og det kan inspirere til å gjøre noe positivt. Mange unge driver med trening i en eller annen form. I utgangspunktet er det positivt for både kropp og psyke. Men i denne alderen er det mange som tidligere har vært aktive som mister interessen for trening. Det kan komme av flere ting. Både det at kravene øker etter hvert som man blir eldre og det kanskje bare er de beste og mest dedikerte som blir igjen.

Mange synes at trening som man tidligere synes var morsom ikke lengre er det eller blir for krevende. Konkurransen blir også hardere. Men i stedet for å droppe ut og slutte å trene kan det være en god ide å begynne med en annen form for trening for eksempel på et treningssenter hvor man kan ta timer eller trene med vekter alt etter interesse og tid. Man er ikke da så avhengig av å gå til bestemte tider eller dager men man kan trene når det passer. Og så kan man trene sammen noe som kan være en positiv opplevelse og noe man kan dele.

Trening som er gøy gir gode følelser av å mestre og at kroppen spiller på lag med en, og det er lettere å se på det som er fint, i stedet for å henge seg opp i det som kunne vært bedre. Man blir mer positiv og harmonisk, og kan man selv gjøre noe for å bli finere. Dessuten så er det et element av lek i mange treningsformer som tar bort alvor og stress.
Når det gjelder mat og ev. dietter slankekurer så bør man trå varsomt og ikke minst være på vakt hvis tenåringer ikke vil ha mat eller går på toalettet etter måltidet. Spiseforstyrrelser er et økende problem og regnes som en psykisk lidelse som man i mange tilfeller trenger profesjonell hjelp for å bli frisk av. Vellykket slanking handler om kontroll over kroppens behov, men det går en grense mellom hva som er sunn kontroll og hva som er sykelig. Hvis tenåringen plutselig raser ned i vekt, er ukonsentrert og slapp og samtidig viser en økt interesse for kalorier, næringsstoffer, fett og ernæring så bør det lyse noen varsellamper. Før det går så langt prøv heller å la tenåringen ta del i matlagning ev. innkjøp av mat. Ha regler for hva som er ok å spise til hverdags og heller ha rom for å skeie litt ut i helgene og ferier. Da blir det mindre sannsynlig at tenåringen utvikler overvekt og påfølgende slankekurer. Tenk gjennom ditt eget forhold til mat. Hvis mor stadig slanker seg og sitter med en pulvershake til middag så sender det negative signaler til tenåringen. Legg vekt på et sunt og variert kosthold for hele familien.

Sist men ikke minst er det viktig å påpeke at modeller og kjendiser har det som jobb å se bra ut og de har stylister og fotografer rundt dem som gjør at de til en hver tid de opptrer offentlig ser fantastiske ut. De skaper et falskt bilde av virkeligheten, og de ser heller ikke fantastiske ut når de våkner om morgenen. Det kan ligge timevis av forberedelser bak et eneste motebilde. Fortell det! Og la tenåringen eksperimentere litt i forhold til stil og mote og make up Det tar tid å finne sin egen stil. Gi positive tilbakemeldinger på det som kler henne han og vær ærlig men ikke sarkastisk når det ikke gjør det. Understrek at det ikke er helt din smak men at alle har rett til å finne sin egen stil. Spør gjerne tenåringen om råd ang. dine egne klær. Da viser du at du tar dem på alvor og at deres mening betyr noen ting. Vis noen gamle bilder fra da du var for eksempel 16 år. Garantert kan det skape latter hos dere begge og du kan selv få en påminnelse om dine egne brølere i klesveien.

Snakk masse med tenåringen, vær et forbilde så godt du kan og fortsett å kalle han henne verdens søteste selv om de rister på hodet av deg.

Kilde:www.lystogglede.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.