Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Gravid > Svangerskapsdep… >

Sponsede linker

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Psykisk helse og graviditet

Å få barn er noe av det største som kan skje i livet. Samtidig er det ikke uvanlig å bli nedstemt eller deprimert i forbindelse med en fødsel.


av Kristin Børve    Oppdatert 24.05.2012 12:19:29   

Del på Facebook
annonse

Fødeslsdepresjon

Når lykkefølelsen uteblir, kan mange føle skyldfølelse og skam. Noen ganger er nedturen forbigående, andre ganger utvikler den seg til å bli en mer alvorlig depresjon.

Depresjoner som oppstår i forbindelse med fødsel skiller seg ikke vesentlig fra andre depresjoner. Rundt en tredjedel av alle fødselsdepresjoner starter under graviditeten.


Barseltårer

I dagene etter en fødsel opplever mange mødre å bli lettere beveget og å gråte mer enn de pleier. Ofte kalles dette for barseltårer. Dette er en helt normal og forbigående følelsesmessig tilstand som opptrer hos 50-80 prosent av alle nybakte mødre og som varer i to-tre døgn. Man regner med at hovedårsaken først og fremst skyldes hormoner.

Du kan også oppleve barseltårer som en reaksjon på utmattelse etter en periode preget av spenning og uro både for fødselen og for om barnet er friskt. Søvnmangel kan også bidra.


Etter fødselen

En fødselsdepresjon er en depresjon som inntreffer etter fødselen. Depresjonen kan variere i alvorlighetsgrad, fra lettere til en mer alvorlig depresjon.

De som har hatt depresjon tidligere i livet eller under graviditeten, er mer utsatt for fødselsdepresjoner. Har du vært psykisk syk tidligere, skal du tilbys tettere oppfølging under og etter svangerskapet.


Tegn på fødselsdepresjon

Du bør oppsøke hjelp dersom du

  • er likegyldig til å amme og stelle barnet ditt.

  • er ufølsom for barnets signaler og behov.

  • har vonde tanker og fantasier om å miste kontrollen og å skade deg selv og/eller barnet ditt.

  • har manglende initiativ eller glede. Ingenting gir mening.

  • er irritert eller nedstemthet, humøret varierer. Du er lei deg, sint, gråter lett og alt føles vanskelig.Det er viktig at du så tidlig som mulig snakker med noen du stoler på om hvordan du opplever situasjonen din, og det som plager deg.

Depresjon under graviditet og etter fødsel behandles som andre depresjoner. Behandling uten legemidler er viktigere enn ellers, slik som støttesamtaler, styrking av sosialt nettverk og psykoterapi.


Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.