Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Fødsel > Den aktive fasen >

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Prematur/for tidlig fødsel

Det er vanskelig for leger å forutse hvem som vil føde for tidlig. Ved for tidlig fødsel er det mye som kan gjøres for å hjelpe barnet.


av Kristin Børve    Oppdatert 05.03.2012 17:38:49   

Del på Facebook
annonse

Hva er prematur fødsel?

Et svangerskap varer vanligvis mellom 37 og 42 uker. Hvis fødselen skjer før uke 37 er fullendt, er det en for tidlig dvs. prematur fødsel. Prematur betyr egentlig "førmoden". På engelsk kalles det ofte preterm birth, altså fødsel før termin.

Symptomer ved prematur fødsel?

Ved blødning fra skjeden, rier, nytilkomne smerter i ryggen eller dersom vannet går, tyder det på at fødselen er i gang. Hvis fødselen starter tidlig, trenger både mor og barn behandling på sykehus. Det er viktig å tilkalle hjelp med en gang.

Når fødselen først er i gang, kan den ikke stoppes. Det er imidlertid mulig å forebygge for tidlig fødsel og å forsinke forløsningen når den er i gang. Dermed kan barnet vokse litt til. Det gir også tid til å gi kortisonbehandling som kan øke hastigheten på barnets utvikling.

Hva er prognosen?

Spedbarn som fødes etter uke 32, klarer seg som regel fint. De er som regel små og kan ha bruk for noen flere dager på sykehuset enn andre spedbarn. På lengre sikt har de imidlertid like gode helseutsikter som barn født rundt termin.

Det fødes svært få spedbarn før uke 32. Dette kalles svært tidlig fødsel. Disse barna må ligge lengre på sykehus enn barn født ved termin. Barna er underutviklet når de kommer til verden. Noen trenger pustehjelp fra en maskin. Barn som fødes svært tidlig kan få alvorlige helseproblemer. Det diskuteres i dag hvor tidlig det skal tilbys hjelp for å redde barn. Premature barn fødes i dag med fødselsvekt ned mot 500–1000 gram, og det er vanlig å forsøke å redde dem helt ned til uke 24. I 2006 ble en jente i USA født bare 21 uker etter at hun ble unnfanget med kunstig befruktning. Hun veide 283 gram.

Metoder for å redde barn ved for tidlige fødsler er stadig blitt mer raffinerte, men de kan ikke alltid forhindre at barn født svært tidlig ofte får alvorlige helseproblemer.

Behandling for å hindre for tidlig fødsel

Progesteron er et kvinnelig kjønnshormom som finnes naturlig i kroppen. Det kan tas som en stikkpille i skjeden eller som en injeksjon og kan forhindre for tidlig fødsel.

Studier har vist at ved behandling av kvinner med symptomer på prematur fødsel, vil 26 av 100 kvinner som tok progesteron, føde for tidlig. Tallet var 36 av 100 når kvinnene fikk en placebo, altså en pille uten virkestoff. Det vil si at én for tidlig fødsel for hver tiende kvinne som behandles med progesteron i denne situasjonen kan forhindres. Forskningen avdekket ingen alvorlige bivirkninger.

En svak livmorhals, eller en insuffisient cervix , øker risikoen for for tidlig fødsel. Livmorhalsen, passasjen mellom livmoren og skjeden, klarer ikke å "holde på" barnet. En gynekolog kan forsøke å hindre dette ved å sy i livmorhalsen slik at den blir sterkere. Dette kalles cerclage. Forskningen på denne behandlingen viser blandede resultater. I studien som viste de beste resultatene, var det litt mindre sannsynlig at kvinner fødte før uke 33 etter denne prosedyren. Cerclage fungerer best når behandlingen skjer tidlig i svangerskapet.

Bakterieinfeksjon i skjeden under svangerskapet øker risikoen for for tidlig fødsel. Antibiotika kan drepe bakteriene, men forskning viser at dette ikke forhindrer at fødselen starter for tidlig.

Tidligere ble det antatt at hvile og sengeleie sent i svangerskapet kunne forhindre for tidlige fødsler. I dag har forskning vist at dette ikke hjelper. Det kan faktisk øke noen kvinners risiko for å føde for tidlig.

Behandling for å forsinke fødselen

Hvis fødselen starter før uke 34, kan legene forsøke å utsette forløsningen. Dette gir barnet mer tid til å vokse.

En type legemidler som kalles kalsiumantagonister eller kalsiumblokkere, kan forsinke fødselen. Det skjer ved at de demper muskelsammentrekningene i livmoren. De ser ut til å virke bedre enn andre medisiner og gi færre bivirkninger. De tas som tabletter.

Legemidler som kalles beta-agonister, har blitt brukt for å hindre sammentrekninger i livmoren. God forskning viser imidlertid at disse stoffene ikke fungerer så godt. De kan også gi sterke bivirkninger som brystsmerter, hjertebank, tung pust, kvalme og hodepine. De øker i tillegg pulsen hos barnet.

Hvis vannet går før uke 37 og dette skjer før fødselen starter, kan antibiotikabehandling gis. Antibiotika forhindrer at mikrober infiserer barnet etter at vannet er gått. Antibiotika har ikke effekt hvis vannet ikke er gått.

Behandling for å beskytte barnet

Legen vil sannsynligvis anbefale en kortisoninjeksjon dersom fødselen starter før uke 34. Kortison fremskynder barnets lungeutvikling, og det er bra i livets oppstartfase. Hvis de tas mer enn 24 timer før barnet fødes, virker de best. Det finnes godt kunnskapsgrunnlag for å si at kortisonbehandling reduserer risikoen for tidlig død, lungesykdom og hjerneskader.

Noen leger anbefaler at for tidlige fødsler gjøres som keisersnitt. Det er imidlertid ikke nok forskning til verken å fraråde eller anbefale dette. Noe forskning viser at keisersnitt er helseskadelig for moren og at barnets sjanser ikke bedres.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.