Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Fødsel >
Relateret tema
  - Den aktive fasen
  - Keisersnitt
  - Sluttfasen

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Smertelindring under fødsel

Fødsel innbærer smerte og anstrengelse, men opplevelsen kan være veldig forskjellig.


av Kristin Børve    Oppdatert 29.02.2012 09:43:36   

Del på Facebook
annonse

Noen fødsler er mer smertefulle fordi de varer lenger, er kompliserte eller er spesielt intense.

Det er også forskjell på opplevelsen mellom førstegangsfødende og flergangsfødende, både på grunn av fødselsvarigheten, men også på grunn av tidligere fødselserfaring. Det er lettere å takle fødselssmerte hvis man føler seg trygg, derfor er det viktig at man har jordmoren tilstede i den aktive delen av fødselen.

Det er fint om du sier fra om dine tanker og ønsker om smertelindring, gjerne før fødselen. Da er det lettere å gi deg den hjelpen du trenger.

Smertelindring


Omsorg, motivasjon for fødsel, trygghet og tilstedeværelse av en voksen person kan gjøre det mulig å takle normale fødselssmerter med bruk av enkle smertelindrende tiltak som

•varme bad

•massasje

•steriltvannspapler (punktvis injeksjon av små mengder sterilt vann under huden)

•akupunktur og avspenning

Akupunktur gis av jordmødre med spesiell opplæring. Mange opplever at slike smertestillende tiltak har god effekt, og er gode alternativer for de som ønsker å unngå medisinsk smertelindring. Å være i bevegelse virker som oftest også godt.

I den første fasen av fødselen der livmorhalsen endres og før fødselen virkelig starter, er disse tiltakene viktige. Det er en fordel med god menneskelig støtte og oppmuntring så du ikke blir motløs i denne fasen.

I den aktive delen av fødselen, det vil si når mormunnen har blitt myk og åpner seg og riene er regelmessige, kan du oppleve behov for ytterligere smertelindring. Noen steder tilbys lystgass. Smertestillende injeksjon (morfin) er lite aktuelt da det er sløvende, og kan være uheldig for barnet.

Epiduralbedøvelse

Regional bedøvelse (epidural- eller fødespinalbedøvelse) benyttes ved om lag en tredjedel av fødslene i Norge, og kan tilbys ved de fleste fødesteder. Epidural settes av anestesilege og er sjelden forbundet med alvorlige komplikasjoner. Men bedøvelsen kan gi svakere rier og langsommere fødselsframgang. Noen få opplever hodepine etter fødselen, og enkelte får midlertidig nedsatt nervefunksjon i beina etter epidural. Varige forandringer er imidlertid svært sjeldne.

Du får lokalbedøvelse først, og ved hjelp av en nål føres et kateter (en tynn slange) inn i epiduralrommet i ryggraden og blir liggende til fødselen er over. Gjennom kateteret gis kontinuerlig smertestillende medisin som bedøver nerverøttene. Bevegelsesnervene blir lite påvirket av medisinen og du vil vanligvis fortsatt kunne gå oppe og være aktiv under fødselen. Epiduralbedøvelse er særlig nyttig under åpningsfasen. Under trykketiden kan det være nødvendig med lokalbedøvelse i tillegg.

Spinalbedøvelse

Hvis fødselen er kommet så langt at barnet snart vil bli født, er ikke epidural så godt egnet fordi den ikke rekker å få god effekt tidsnok. Spinalbedøvelse, som virker raskere og varer ca to timer, kan være aktuelt. Den må settes av anestesilege som et stikk i ryggen og injeksjon av bedøvelse.

Ellers kan jordmor eller lege gi en bedøvelse av nervene i nedre del av skjeden – såkalt pudendalbedøvelse. Den settes med et stikk på hver side innvendig i skjeden og virker raskt. Jordmor kan også sette lokalbedøvelse ved skjedeåpningen i siste del av trykketiden. Det er vanlig å anbefale epidural ved setefødsel, tvillingfødsel, ved høyt blodtrykk eller svangerskapsforgiftning.


Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.