Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Fødsel >
Relateret tema
  - Den aktive fasen
  - Keisersnitt
  - Sluttfasen

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Fødselsmetode påvirker ikke mental helse

Noen kvinner ønsker planlagt keisersnitt fordi de er engstelige for fødselen. I en studie med 55 814 gravide kvinner fra den norske mor og barn-undersøkelsen, ble symptomer på angst og depresjon etter fødselen undersøkt. Fødselsmetode hadde ingen betydning for mental helse etter fødselen.


av Kristin Børve    Oppdatert 18.01.2012 18:20:43   

Foto: istockphoto.com/Rich Legg
Del på Facebook
annonse

Noen kvinner ønsker planlagt keisersnitt fordi de er engstelige for fødselen. I en studie med 55 814 gravide kvinner fra den norske mor og barn-undersøkelsen, ble symptomer på angst og depresjon etter fødselen undersøkt. Fødselsmetode hadde ingen betydning for mental helse etter fødselen.

Kvinnene ble rekruttert i perioden 1999 til 2008, og besvarte spørreskjema i svangerskapsuke 30 og seks måneder etter fødselen. Ytterligere opplysninger om graviditet og fødsel ble hentet fra Medisinsk fødselsregister. Spørsmålene ble hentet fra et internasjonalt brukt spørreskjema som tidligere er vist å være et godt mål på angst- og depresjonssymptomer. Fire fødselsmetoder ble sammenlignet: Normalfødsel, normalfødsel assistert med vakuum/tang, planlagt og akutt keisersnitt.

Endring i angst- og depresjonssymptomer fra svangerskapsuke 30 til seks måneder etter fødsel og fødselsmetode hadde ingen sammenheng. Forekomsten av angst- og depresjonssymptomer seks måneder etter fødselen var heller ikke forskjellig med ulike fødselsmetoder. Først og fremst var det mental helse i svangerskapet som hadde betydning for risikoen for angst og depresjon også etter fødselen.

Studien, publisert i British Journal of Obstetrics and Gynaecology, tyder på at bekymring for mors psykiske helse etter fødsel ikke i seg selv er en grunn til å velge fødsel med planlagt keisersnitt. Den viser også at akutte inngrep med vakuum/tang eller keisersnitt ikke fører til angst- og depresjonssymptomer etter fødselen.

Les artikkelen her: Adams S, Eberhard-Gran M, Sandvik Å, Eskild A. Mode of delivery and postpartum emotional distress: a cohort study of 55 814 women. BJOG 2011; DOI: 10.1111/j.1471-0528.2011.03188.x

Kilde:Folkehelseinstituttet


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.