Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Fødsel >
Relateret tema
  - Den aktive fasen
  - Keisersnitt
  - Sluttfasen

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
For tidlig fødte barn har økt risiko for funksjons - hemninger som voksne

For tidlig fødsel kan ha betydning for funksjonsnivået i voksen alder, men de fleste for tidlig fødte barn klarer seg likevel godt som voksne.


av Marit K. Johnsen    Oppdatert 22.08.2008 16:12:31   

Del på Facebook
annonse

Dette framgår av en ny norsk studie som er den mest omfattende i sitt slag, og som bruker fødselsdata fra over 900 000 barn fra Medisinsk fødselsregister ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Moderne medisinsk behandling redder livet til stadig flere for tidlig fødte barn. Oppfølgingsstudier til skolealder har vist økt forekomst av nevrologiske funksjonshemninger og vansker i forhold til atferd, konsentrasjon og læring. Vi har imidlertid visst lite om hvordan for tidlig fødte barn klarer seg som voksne.

Forskere fra Universitetet i Bergen og ved Nasjonalt folkehelseinstitutt står bak den nye studien om hvordan det går med disse barna som voksne. Den er publisert i tidsskriftet The New England Journal of Medicine som er verdens høyest rangerte medisinske tidsskrift.

For tidlig fødte uten funskjonshemninger klarer seg bra som voksne

Forskerne fant en klar sammenheng mellom avtagende svangerskapslengde og forekomst av cerebral parese, psykisk utviklingshemning og flere andre funksjonshemninger, og andel med uførepensjon som voksne.

- For dem som var født for tidlig, men som vokste opp uten registrerte funksjonshemninger, var det færre som hadde høyere utdanning, høy inntekt og som levde i parforhold og hadde barn. Flere hadde også behov for sosialhjelp, men forskjellene var her mer beskjedne. Det var ingen sammenheng mellom grad av for tidlig fødsel og arbeidsledighet eller kriminalitet, sier Dag Moster som er prosjektleder for studien og overlege ved Nyfødtavdelingen, Barneklinikken, Haukeland Universitetssykehus.

- Med avtagende svangerskapslengde økte risikoen for de aller fleste av utfallene i studien, særlig for medisinske funksjonshemninger. Det er imidlertid oppløftende at for tidlig fødte barn som overlever uten medisinske funksjonshemninger stort sett ser ut til å klare seg bra som voksne, sier Moster.


Data fra over 900 000 barn
Studien omfatter 903 402 barn født i Norge i perioden 1967-83 uten misdannelser og med en svangerskapslengde på minst 23 uker (barn født til termin har en svangerskapslengde på rundt 40 uker). Barna ble fulgt opp fram til voksen alder ved at opplysninger om medisinske funksjonshemninger og sosiale forhold ble innhentet fra flere norske registre. Fødselsdata er hentet fra Medisinsk fødselsregister ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.


Kilde: The New England Journal of Medicine - Long-Term Medical and Social Consequences of Preterm Birth. Dag Moster, M.D., Ph.D., Rolv Terje Lie, Ph.D., and Trond Markestad, M.D., Ph.D.
Kilde:Hentet fra Nasjonalt folkehelseinstitutt


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2018

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.