Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Gravid >
Relateret tema
  - Er jeg gravid?
  - Gravid over 40
  - Kosthold i svangerska..
  - Svangerskapsdep…
  - Svangerskapskontroll
  - Svangerskapsplager
  - Trimester
  - Åpningsfasene

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Er det trygt når jeg er gravid?

Mange gravide ønsker å pusse opp barnerommet før fødselen. Men er det trygt for barnet i magen at mor maler? Det finnes få data om dette, men ut i fra et føre-var-prinsipp ønsker vi ikke at gravide skal male med løsemiddelbaserte malingstyper. Derimot synes vannbaserte malinger å være trygge.


av Kristin Børve    Oppdatert 28.03.2012 09:31:38   

Del på Facebook
annonse

Ulike typer maling


Svært forenklet er maling fargestoffer (pigmenter) løst i en væske som kalles løsemiddel eller tynningsmiddel. Når løsemiddelet fordamper tørker malingen.


Det finnes svært mange forskjellige malingstyper, men grovt sett kan produktene deles inn i to typer:

 • Malinger som inneholder organiske løsemidler (løsemiddelbasert maling, oljemaling, alkydmaling)


 • Malinger som kan fortynnes med vann (vannmaling, lateksmaling)Kan jeg male når jeg er gravid?


Dessverre finnes det ingen studier som ser på om maling av et barnerom eller annen oppussing i hjemmet i et kortere tidsrom, er farlig for barnet i magen. Derimot kan vi gjøre teoretiske vurderinger ut i fra innholdsstoffene i malingene. Når vi gjør slike vurderinger er det naturlig å skille mellom oljebasert maling og vannbasert maling.


Unngå oljebasert maling


Vårt råd er at du bør unngå å male med løsemiddelbaserte malinger på grunn av at disse inneholder organiske løsemidler. Når de løsemidlene i den oljebaserte malingen damper av, kan løsemidlene finne veien til mors og barnets blod. Rådet vårt om å unngå oljebasert maling er basert på et føre-var-prinsipp.


Det er altså ikke slik at vi vet at innånding løsemidler fra oljebasert maling i et avgrenset tidsrom, skader barnet i magen. Hvis du har malt med slik maling før du leste dette, skal du derfor ikke gå rundt og engste deg videre, men heller unngå å male med slik maling senere i graviditeten.


Støvtørr maling betyr minimalt med løsemiddel


Før den oljebaserte malingen er tørr bør du av samme grunn som overfor, unngå å oppholde deg i et rom som nylig er malt. Når malingen er støvtørr er avdampingen minimal selv om det fremdeles lukter. Lukt er forresten en dårlig parameter til å avgjøre hvor mye løsemidler det er i luften da noen løsemidler lukter mye, mens andre lukter lite.


Vannmaling synes trygt


Vannfortynnbare malinger synes trygge for gravide fordi de eventuelt kun inneholder svært små mengder med organiske løsemidler. Resultatet fra en undersøkelse i 2004 av 25 interiørmalinger på det norske markedet var betryggende. Det ble ikke funnet stoffer i produktene som medførte at de skulle merkes som «fosterskadelig». Det er likevel verdt å merke seg at disse dataene begynner å bli utdaterte fordi sammensetningen av malings- og lakkproduktene endres stadig.


I utgangspunktet er vannbaserte malinger mer komplekse enn oljebasert maling, og det har vært diskutert om vannbasert maling kan medføre allergi. Dette er likevel ikke et større problem for gravide enn ikke-gravide.


I den senere tid har det blitt utviklet vannbaserte malingstyper som inneholder mindre mengder av uønskede kjemikalier og som avgir lite gasser. Disse kalles «annen generasjons vannbasert maling».


Sjekk sikkerhetsdatabladene


For å få vite mer om ulike husholdningsprodukter kan du skaffe deg et sikkerhetsdatablad. Et sikkerhetsdatablad er et følgeskriv til produkter eller kjemikalier. Dette følgeskrivet skal inneholde informasjon hvilke kjemikalier produktet inneholder og hvilke skadevirkninger de kan ha. Databladene kan du få hos de som selger produkter med kjemikalier eller i Produktinformasjonsbanken.


Som gravid skal du se etter følgende standarduttrykk i sikkerhetsdatabladet:

 • Fosterskadelig


 • Kreftfremkallende


 • Skader på arvematerialetHvis du finner slike uttrykk i databladet bør du unngå å bruke produktet. Vær likevel klar over at mange organiske løsemidler ikke er merket på denne måten selv om vi ønsker at gravide skal unngå slike stoffer.

Selv om det er lite trolig at den mengden med løsemidler som finnes i norske hjem skal skade barnet, bør gravide likevel unngå unødig bruk.


Det er tilnærmet umulig å unngå å bli utsatt for løsemidler når man er gravid fordi løsemidler inngår i så mange husholdningsprodukter. Eksempler på slike produkter er maling, spraybokser, flekkfjernere og drivstoff. De vanligste måtene å få i seg løsemidler på er å puste inn avdamp eller ved søl på huden. De organiske løsemidlene kan da finne veien til mors og barnets blod.


Høye nivåer av løsemidler er skadelige

Det er kjent at mange løsemidler som blir brukt i industrien er fosterskadelige. Det er sett hos drektige dyr og gravide kvinner at høye nivåer av løsemidler i omgivelsene kan skade nervesystemet til barna deres. Andre studier har vist en liten økt tendens til spontanabort hvis kvinner arbeider (yrkeseksponering) med løsemidler. Vi må likevel skille skarpt mellom høye nivåer av løsemidler i industrien og normale luftkonsentrasjoner i vanlige hjem.


Vanligvis lavt nivå i hjemmet

Vanligvis vil produktene med løsemidler som vi bruker i hjemmet gi lave konsentrasjoner i omgivelsene. Produktene blir også gjerne brukt forbigående. Det er derfor lite trolig at denne typen eksponeringer er skadelige for gravide. Som gravid bør du likevel for å være på den sikre siden, innrette deg slik at opptaket i kroppen reduseres mest mulig (føre-var-prinsippet).


Lukt er ikke det samme som farlig

Mange gravide engster seg for produkter som lukter, men lukt er ikke noen god måte å anslå hvor mye løsemiddel som finnes i omgivelsene. Lukt gir heller ingen informasjon om gassene er skadelige. Det vil si at løsemidler som ikke lukter kan være like skadelig som de som lukter.


Reduser opptaket i kroppen

Ut i fra et føre-var-prinsipp bør du unngå unødig eksponering.

 • Sørg for god ventilasjon


 • Begrens tiden du bruker produktet


 • Hold produkter med løsemidler unna mat og drikkeSjekk sikkerhetsdatabladene

For å få vite mer om ulike husholdningsprodukter kan du skaffe deg et sikkerhetsdatablad. Et sikkerhetsdatablad er et følgeskriv til produkter eller kjemikalier. Dette følgeskrivet skal inneholde informasjon hvilke kjemikalier produktet inneholder og hvilke skadevirkninger de kan ha. Databladene kan du få hos de som selger produkter med kjemikalier eller i Produktinformasjonsbanken.


Som gravid skal du se etter følgende standarduttrykk i sikkerhetsdatabladet:

 • Fosterskadelig


 • Kreftfremkallende


 • Skader på arvematerialetHvis du finner slike uttrykk i databladet bør du unngå å bruke produktet. Vær likevel klar over at mange organiske løsemidler ikke er merket på denne måten selv om vi ønsker at gravide skal unngå slike stoffer.


Hva hvis jeg allerede er utsatt for løsemidler som kan være skadelige?

Som regel er det ingen grunn til bekymring. Hvis du fremdeles er engstelig etter at du har lest denne informasjonen bør du diskutere bekymringen din med lege eller jordmor. Ta gjerne med en utskrift av denne informasjonen. Det kan være betryggende å vite at akutt innånding av løsemidler ikke er en grunn til å vurdere å ta abort. Kun i svært sjeldne tilfeller er det nødvendig med videre oppfølging av barnet.


Du kan også ringe Giftinformasjonen 22 59 13 00 hvis du er engstelig.

De få data vi har, tyder ikke på at ulike hårbehandlinger er skadelig for barnet. Men for å være på den sikre siden bør du ikke overdrive hårbehandlingen.


De vanligste typer for hårbehandling er farging, bleking, permanentbehandling og bruk av produkter til å glatte ut håret.


Betryggende, men lite informasjon om sikkerhet

Det finnes noen få studier på dyr og celler som har undersøkt om kjemikaliene i behandlingene kan ha uheldige effekter hos gravide. Heldigvis har disse undersøkelsene ikke gitt grunn til bekymring.


Andre betryggende omstendigheter er at gravide kvinner har brukt slike produkter i lang tid uten at vi kjenner til noen negative effekter. Stoffene i hårbehandlingene tas trolig dårlig opp gjennom hodebunnen, og derfor er det svært små mengder som når frem til barnet. Alt i alt ser det ut til å være liten grunn til å bekymre seg for hårbehandlinger under graviditeten.

Ta noen forholdsregler

Selv om behandling av håret når du er gravid synes lite farlig, kan det være greit å ta noen forholdsregler.

 • Unngå overdreven bruk.


 • Prøv å redusere hudkontakten med hårproduktene.
  Ta gjerne behandlingen hos frisør eller få hjelp av andre. Bruk beskyttende hansker hvis du skal behandle håret selv. Luft alltid godt ut.


 • Velg gjerne produkter fra kjente produsenter.
  Vi tror at kontrollen med innholdsstoffene i disse produktene er bedre. Husk også på at produsenter av hårproduktene endrer innholdsstoffene hyppig, og svært mange ulike kjemikalier blir brukt..
Er du gravid og ikke ha fulgt disse rådene skal du ikke bekymre deg videre, men heller følge disse rådene neste gang du skal behandle håret ditt. Vi har som sagt ingen data som tilsier at farging, bleking eller å ta permanent er farlig for gravide. En overdreven bekymring er nok mer uheldig.

Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.