Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet > Gravid >
Relateret tema
  - Er jeg gravid?
  - Gravid over 40
  - Kosthold i svangerska..
  - Svangerskapsdep…
  - Svangerskapskontroll
  - Svangerskapsplager
  - Trimester
  - Åpningsfasene

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Slik blir du fort gravid

Med riktig kosttilskudd, minimalt med stress og hyppig sex kan spiren sitte raskt.


av Kristin Børve    Oppdatert 19.02.2012 22:21:41   

Del på Facebook
annonse

Ønsker du å bli fort gravid? Da handler det om å ha mye sex og kos. Har man mye sex, øker det lysten også, og dette stimulerer igjen kjønnshormonene.

Ha sex annenhver dag

– Det kan være bra å ha sex annenhver til hver tredje dag, men har mannen redusert antall sædceller kan det være en god idé å spare seg opp noen flere dager før eggløsningen. Men det handler også om å roe ned. Ved stress øker kroppens adrenalinnivå, som kan blokkere for viktige fruktbarhetshormoner og dermed ødelegge for fruktbarheten, sier homeopat og akupunktør Anette Heggemsnes. Hun er daglig leder av Frøyaklinikken i Oslo som har spesialisert seg innen barnløshet, graviditet og mor-barn-helse.

Slapp av og stress ned

Hennes beste tips er å ha det godt med deg selv. Å gå turer i skogen, slappe av og meditere er godt for fruktbarheten. Men også kosthold er viktig, både for å bli lettere gravid, men også for å få et sunnere barn.

– For noen er det utrolig viktig å trene. Spesielt hvis man har noen kilo for mye og har uregelmessige menstruasjonssyklus. Sliter man med PCOS (polycystiske ovarie syndrom) eller har insulinresistens, er trening essensielt. Treningen er da med på å regulere blodsukkeret hos denne gruppen, og det er da lurt å spise lavkarbomat med mye grønnsaker. Er man tynn og småstressa - kan det være en ide å roe treningen ned et hakk. Denne gruppen vil ha mer glede av å ta en tur i skogen, slappe av eller kanskje meditere. Er mann for tynn, vil man trenge å gå opp i vekt, for uten fett på kroppen fungerer ikke hormonene som de skal. Men er man for tykk, vil det også forstyrre kjønnshormonene for mye slik at det kan bli vanskelig å bli gravid.


Grønnsaker til middagen er ikke nok

– Vi spiser for lite grønnsaker, nøtter og frukt. Det holder ikke bare å spise grønnsaker til middag.

– Forskning kan vise til at hvis både mannen og kvinnen spiser veldig sunt i seks måneder før befruktning, blir man lettere gravid enn kontrollgruppen. I tillegg får kvinnen et lettere svangerskap, og barna blir sunnere, med betydelig mindre misdannelser, sier hun.

Urter, vitaminer og mineraler

Kosttilskudd som urter, vitaminer og mineraler er også nyttig.

– Hvis en kvinne har lave jern- eller D-vitamin-nivåer, kan dette føre til at man ikke blir så lett gravid. Alle B-vitaminene er viktig for å bli gravid, ikke bare folat som mange er flinke til å ta, men spesielt B6 og B12. B-vitaminene er viktig for produksjonen og balanse av kjønnshormonene hos kvinner og menn. Mangel på betakaroten kan føre til forsinket eggløsning og cyster på eggstokkene, så knask gulerøtter og granatepler som inneholder mye betakaroten.

Sink og Q 10

Mange av de som kommer til Frøyaklinikken har også lave nivåer av sink, et mineral som er viktig for å få regelmessig menstruasjonssyklus, og for dannelsen av sunne sædceller. Omega 3 er med på å regulere hormonene, og sædcellene kan ikke svømme uten dem. Hvis kvinnen har hatt tendens til å spontanabortere, så kan hun trenge Q10. Det bedrer blodgjennomstrømmningen. Forskning på dyr har vist at E-vitamin sammen med C-vitamin kan fremme eggøsning hos de som er ufrivillige barnløse.

Viktig å tisse etter samleie

Kjerringrådet om å ha beina opp etter samleie er ikke like viktig.

– For noen er det kanskje viktigere å tisse for å unngå urinveisinfeksjon. Men hvis mannen har lavt antall sædceller - kan det være en idé.

Salvie-te, som mange tar for å bli gravide, kan brukes ved uregelmessig menstruasjonsyklus eller smertefull menstruasjon. Det er da viktig å bruk salvie-te fra dag 1 i menstruasjonsyklusen til dag 14. Gravide, de som ammer, eller har diabetes, bør ikke bruke salvie-te.

Bidronninggeleé er også noe som kan forsterke fertiliteten. Den er svakt østrogenlignende, og bør også tas fra dag 1 til dag 14 i syklusen. Etter eggløsningen bør kroppen produsere godt med progesteron for å få egget til å feste seg. En urt som heter wild yam, kan støtte opp rundt progesteronet, og vitamin B6 er også viktig for dannelsen av progesteron. Dette bør tas mellom eggløsning og menstruasjon.
Eggløsningsslim

Ifølge Frøyaklinikken er også eggløsningsslim viktig. Har ikke kvinnen dette slimet, vil sædcellene ha problemer med å overleve i skjeden og komme opp til egget. Slimet gjør at sædcellene lettere kommer seg opp til det modne egget.

- Slimløsende hostesaft bruker vi i noen tilfeller. Det har ingen dokumentert effekt at det bedrer eggløsningsslimet, men vi har pasienter som mener at det var det som hjalp dem, sier homeopaten.

- Mange bruker også grapefruktjuice for å bedre eggløsningsslimet, mens vi opplever at grapefruktkjerneekstrakt virker bedre på dette. C-vitamin er også bra.

- Vi har flere som kommer til oss som har sluttet å drikke alkohol fordi de forsøker å få barn. Så strenge er ikke vi på Frøyaklinikken. Vi mener du fint kan drikke et glass vin eller to til maten når man prøver å bli gravid. Det å hygge seg og nyte livet, er vel så viktig når man er i prøvefasen. Men i det du har en positiv graviditetstest - da er det viktig å ikke drikke noe alkohol, sier Anette Heggemsnes.

Ikke glem mannen

Hun mener mange glemmer mannen i alt fokuset på fertilietet. Men faktumet er at 40 prosent av årsaken til ufrivillig barnløshet ligger hos menn.

– Sædcellene bruker en time på å klatre opp til det modne egget under eggløsningen, og bruker fire timer på trenge inn i det. Da sier det seg selv at det er viktig at sædcellene er av god kvalitet og har gode svømmeevner. Sædcellene trenger spesielt godt med omega 3, sink, B12, E- og C-vitamin. En dose med L-arginin (aminosyre) kan øke mengden sædceller, mens granateple kan være bra for å øke sædvesken som sæden svømmer i
Viktig at kroppen er fullernært

Jordmor, sykepleier og kostholdveileder Linda Tjellaug støtter opp om rådene, og mener man også bør kutte alkohol når man prøver å bli gravid.

– Slutt å røyke. Begynn å ta kosttilskudd, spesielt er folinsyre og omega- viktig. Det er viktig at kroppen er fullernært når man prøver å bli gravid, sier Tjellaug.

Hun mener også det er veldig viktig å ha det bra med partneren sin og stresse ned.

Stress ødelegger

– Stress er en negativ faktor som øker surhetsgraden i kroppen. Min erfaring som jordmor er at stress påvirker naturens vilje til at paret sliter med å få barn.

Jordmoren forteller at det ved sekundærintfertilitet (sliter med å få barn nummer to) kan være lurt å ta tilskudd av bipollen og aloe vera.

Akupunktur

– Jeg anbefaler også akupunktur. Det gjør eggløsningen stabil og forbereder kroppen til å bli gravid. Dette er min erfaring som jordmor. De som har gått til meg, med sekundær infertilitet, og som har fulgt mine kostholdsråd pluss akupunktur, har blitt gravide.

Er man overvektig, kan dette by på problemer.

Kilde:www.fhi.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.