Fjalar!  Helse
HJEMTrim & Fitness > Vekt & Kosthold >
Relateret tema
  - Mineralerguide
  - Ned i vekt
  - Vitaminguide

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Overvekt og fedme

Overvekt og fedme er sterkt økende i Norge – og i resten av verden.


av Nathalie Nilsen    Oppdatert 29.02.2012 11:01:55   

Del på Facebook
annonse

Generelt skyldes overvekt og vektøkning en ubalanse mellom energiinntak og energibehov.

Reduksjon av fysisk aktivitet i hverdagen eller endret kosthold og spisevaner kan dermed gi vektøkning. Oppvekstforhold, livsvilkår, psykologiske forhold og belastninger kan også påvirke utviklingen av vektproblemer. For enkelte kan genetiske forhold gjøre en sårbar for vektøkning. Enkelte medikamenter kan gi vektøkning, særlig de som virker på sentralnervesystemet.


Energibehovet hos en person avgjøres av personens vekt, alder og aktivitetsnivå. Det er en polarisering i befolkningen når det gjelder trening, slik at de som er aktive blir mer aktive og de som er inaktive blir ytterligere inaktive over tid.


Psykososiale forhold relatert til stress, depresjon og overgrepserfaringer kan ha stor betydning for vektutviklingen til en person. Psykologiske belastninger kan føre til forstyrret spising og overvekt senere i livet. I tillegg til dette har over 40 syndromer overvekt som en del av det kliniske bildet.


Tilgangen til billig og usunn mat har økt drastisk som følge av flere døgnåpne kiosker mv. Det er påvist en sammenheng mellom søvnproblemer og fedme. Mangel på søvn kan gi økt insulinresistens og svekke kroppens “metthetssignaler”.


Røykeslutt gir risiko for vektøkning for personer i alle aldre for begge kjønn. Det vil allikevel være slik at helsegevinsten ved røykeslutt er større en den økte vektrelaterte risikoen.


Kilde:www.helsedirektoratet,no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.