Fjalar!  Helse
HJEMErotikk & Samliv >
Relateret tema
  - Fetisj
  - Intimitet
  - Orgasme
  - Prevensjon
  - Seksuelle problemer
  - Tiltrekning
  - Trygg sex

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Sykdom og seksualitet.

Det er mange aspekter ved forholdene våre som vi tenker over og bekymrer oss over, men et aspekt ved livet kan plutselig bli veldig tydelig og det er helsen vår når vi blir syke.


av Lystogglede.no    Oppdatert 24.03.2009 16:30:24   

Foto: Jupiterimages.com
Del på Facebook
annonse

Når den første forelskelsen har lagt seg så kommer en periode hvor man etablerer et samliv som ofte vil sette standard for mange år fremover. Samlivet utsettes naturligvis for påvirkninger opp igjennom livet både av positiv og negativ art. Det å få barn innebærer en stor omveltning i livet, akkurat som det å ikke få barn kan innebære en krise for mennesker som sterkt ønsker det. Uansett vil dette påvirke og utfordre parrelasjonen. De parene som kommer seg gjennom krisene vil ofte vokse seg sterkere sammen, og skaper på den måten trygghet og fellesskap. Det er så viktig å ta vare på dette i forholdet. Bevare og jobbe for å utvikle intimitet og nærhet, både i seksualiteten og på det psykiske plan. Det fører til at vi føler oss sett og elsket og akseptert som vi er og det gjør oss bedre rustet til å tåle motgang.
Men de fleste mennesker vil før eller senere oppleve å bli syke, mange opplever å få en kreftdiagnose allerede mens de er unge, og enda flere som middelaldrende og eldre.
Når man får en alvorlig diagnose er det som om hele verden stopper opp. Man får sjokk og opplever sterk frykt. Kanskje man må igjennom en tøff behandling. Enten en kirurgisk behandling som kan forandre på kroppens funksjon og/ eller utseende. Eller man må igjennom medisinsk behandling med feks cellegift og stråleterapi. Det er vanlig å oppleve behandlingsperioden som slitsom og utmattende, selv om mange finner frem uante krefter i seg selv, og mange får også stor støtte av sin partner. Siden sex ofte er et overskuddsfenomen, så blir denne delen av livet ofte skjøvet i bakgrunnen i en periode. Når man kjemper for å overleve så blirdet selve kampen som blir det viktigste. Partneren vil også som regel akseptere det. Men noen klarer å bevare nærhet og intimitet i denne perioden og finner styrke i dette.
Den vanskeligste tiden kommer ofte etter at selve behandlingen er avsluttet. Cellegift og strålebehandling kan gjøre deg frisk, men mange opplever å bli utrolig slitne og utmattede av behandlingen. Det er da det er så viktig å fokusere på at sex er så mye mer enn bare samleie. Kropp, nærhet og godhet mot hverandre er det viktigste. hvis noen deler av kroppen er endret, så må man fokusere på helheten og det friske.Hvis lysten er borte, så kan man benytte tekniske hjelpemidler, både i oljer, glidemidler
og sexleketøy. Menn som mister potensen kan få hjelp med potensfremmende midler, eller medisiner. Det er viktig å fokusere på at han fremdeles kan tilfredstille partneren ved hjelp av fingre og tunge og sexleketøy.
Det viktigste, ved siden av en åpen og fortrolig kommunikasjon med partneren kan være å snakke med en fagperson, en sexterapaut som har kunnskap og erfaring med dette. På Radiumhospitalet er det kreftsykepleiere som tar imot pasienter til sexologisk rådgivning. Kreftforeneningen har også egne nettsider, og telefonrådgivning om kreft og seksualitet.
Det er lurt å søke hjelp tidlig! Så mange frustrasjoner og vonde tanker og følelse av å ikke strekke til kan unngåes da. Man kan få mange gode opplevelser selv om man har gjennomgått en kreftbehandling eller har en annen alvorlig sykdom, og man har kanskje enda større glede av nytelse.

Det gjelder å være åpen for nye måter å være intim på, det kan bli en berikelse og en styrke, og være med på å gi friskt livsmot og glede.

Kilde:www.lystogglede.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.