Fjalar!  Helse
HJEMErotikk & Samliv >
Relateret tema
  - Fetisj
  - Intimitet
  - Orgasme
  - Prevensjon
  - Seksuelle problemer
  - Tiltrekning
  - Trygg sex

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Sex og helse 2008

Seksuell helse er en prioritert oppgave for helsemyndighetene.


av Marit K. Johnsen    Oppdatert 27.09.2008 19:31:28   

Del på Facebook
annonse
Derfor gjennomfører Nasjonalt folkehelseinstitutt i april 2008 den femte landsomfattende seksualvaneundersøkelsen blant 10 000 nordmenn mellom 18 og 59 år. Tidligere studier er gjennomført i 1987, 1992, 1997 og 2002. Studien gjennomføres kun skriftlig - ikke pr.telefon!

Deltakere er trukket ut tilfeldig, og skal svare på et tilsendt spørreskjema. Verken navn eller andre personopplysninger finnes på skjemaet. Nytt av året er at man også kan svare via Internett. For at resultatene fra undersøkelsen skal bli pålitelige, er det derfor viktig at flest mulig deltar.

Bedre seksuell helse
Seksuallivet er på mange måter en privatsak. For å bedre folks seksuelle helse er det imidlertid nødvendig med kunnskap både om folks seksualvaner og motiver for seksuell atferd. Derfor er det en del spørsmål som kan oppleves som intime i undersøkelsen.

Motivene for seksuell samhandling er mange-fasetterte og sammensatte, og de kan endre seg over tid. For eksempel var hivepidemien en viktig årsak til gjennomføringen av den første seksualvaneundersøkelsen i 1987. Dersom vi skal lykkes i å forstå, forutsi og forebygge smitte med seksuelt overførbare infeksjoner er det nødvendig med kunnskap om befolkningens seksualvaner. Videre er kunnskap om seksualvaner viktig for å forebygge uønskete svangerskap og abort.

Internett
Til forskjell fra 1987 har stadig flere nå tilgang til Internett. Hva betyr slik tilgang for seksualitetens kår? Hva skjer på nettet? Bruken av Internett til seksuelle formål kan både ha positive og negative sider. Årets undersøkelse tar også sikte på å gi økt kunnskap om hvilken betydning tilgang til Internett har for folks seksualatferd.

Lyst- og potensproblemer
En relativt stor andel av befolkningen har ulike typer seksuelle problemer. Kvinner sliter oftest med nedsatt seksuell lyst eller smerter ved samleie, mens menn sliter med ereksjons- og potensproblemer. Slike problemer er sannsynligvis høyere blant personer med alvorlige sykdomsdiagnoser som hjertesykdom, diabetes, epilepsi og kreft. I et folkehelseperspektiv vil det være viktig å få innsikt i omfanget av seksuelle problemer i ulike pasientgrupper, ikke minst fordi helsevesenet i liten grad yter pasientene bistand for å løse sine seksuelle problemer.

Kjøp og salg
Hva er omfanget av, og hva karakteriserer kjøp og salg av seksuelle tjenester?
Kjøp og salg av seksuelle tjenester betyr ikke nødvendigvis prostitusjon slik vi forbinder det i tradisjonell forstand. For eksempel kan det være interessant å få vite mer om i hvilken grad dagens ungdom bytter sex for materielle goder.

I forbindelse med en mulig kriminalisering av kjøp av seksuelle tjenester er det også viktig å få mer kunnskap om omfanget av dette i befolkningen.


•  Undersøkelsen skal vise et tverrsnitt av seksualvaner i den norske
     befolkningen

•  10 000 tilfeldig valgte personer inviteres til å delta

•  Deltakerne får tilsendt et spørreskjema i posten

•  Spørreskjemaet besvares anonymt

•  Nytt i år er at deltakerne kan fylle ut skjema via Internett

•  Ingen deltakere vil bli intervjuet via telefon

Kilde: Hentet fra Nasjonalt folkehelseinstitutt


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.