Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet >
Relateret tema
  - Fødsel
  - Gravid
  - Spedbarn

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Toxoplasmose i svangerskapet

Toksoplasmose er en infeksjon som forårsakes av parasitten Toxoplasma gondii. Det er en vanlig forekommende parasitt i alle land, men mest vanlig i varme strøk. En parasitt er verken en bakterie eller et virus, men et mikroskopisk dyr.


av Kristin Børve    Oppdatert 01.06.2012 11:44:12   

Del på Facebook
annonse

Parasitter livnærer seg på eller i andre dyr. Toksoplasmoseparasitten lever normalt i katters tarm. Den kommer ut med dyrets avføring, og finnes der kattene gjør fra seg. Hvis du tar på et slikt sted, kan du bli smittet. Smitten kan også overføres via dårlig vasket eller ikke gjennomstekt eller ikke ordentlig kokt mat. Toksoplasmose er vanligvis ufarlig, og skal ikke behandles hos ikke-gravide. Hvis du er gravid, kan parasitten imidlertid skade fosteret.


Katter er eneste hovedvert for parasitten, men mennesker og en rekke dyr kan være såkalte mellomverter. Smitten kan skje på to måter. Den første er inntak av parasitter fra katteekskrementer. Dette kan skje ved direkte kontakt med katter og/eller deres ekskrementer, men også ved inntak av for eksempel frukt og grønnsaker kontaminert på overflaten med parasitter fra katter. Den andre måten er inntak av utilstrekkelig kokt kjøtt fra dyr som er mellomverter for parasitten. Kjøtt kan overføre smitte fordi Toxoplasma gondii hos mennesket og andre mellomverter danner cyster i ulike vev, fortrinnsvis i muskulatur og i sentralnervesystemet.


Et foster har ikke et modent immunsystem. Dersom du blir smittet for første gang under svangerskapet, kan parasitten overføres til fosteret og skade det. Ikke alle fostre blir smittet i mors liv. Risikoen for dette er under 5 prosent hvis mor smittes tidlig i svangerskapet og rundt 70 prosent hvis det skjer sent. Helseskadene på fosteret blir imidlertid hyppigere og større hvis barnet smittes tidlig i svangerskapet. Det mest fryktede er hjerneskader og svekket syn og hørsel. Dessuten øker risikoen for spontanabort.


Det viktigste du kan gjøre for å unngå å bli smittet av toksoplasmose, er å ha gode rutiner for håndhygiene, særlig i forbindelse med måltider, matlaging og toalettbesøk.


Noen få matvarer inneholder stoffer som ikke er bra for barnet ditt. Selv om risikoen for å bli smittet er svært liten, kan konsekvensene bli alvorlige. Det viktigste er å unngå matvarer som kan inneholde mikroorganismene toxoplasma og listeria.


Forebyggende tiltak mot toksoplasmose er viktigst for gravide. Det er viktig å sette seg inn i hva som kan være smittekilder og unngå disse. Har man tidligere vært smittet av toksoplasmose har man utviklet antistoffer og det vil ikke være farlig å utsettes for ny smitte når man blir gravid.


Ta disse forholdsreglene:

  • Unngå rått kjøtt eller utilstrekkelig varmebehandlet kjøtt eller kjøttprodukter.
  • Vask frukt som du ikke kan skrelle, salat og rå grønnsaker nøye.
  • Unngå spekemat.

  • Vær nøye med kjøkkenhygienen, spesielt med vask av kniver og skjærefjøler.

  • Unngå kontakt med katter hvis mulig. Ikke anskaff katt under graviditeten. Hvis du allerede har katt bør du la andre tømme kattekassen.

  • Bruk hansker ved hagearbeid.

  • Unngå å reise til land med økt risiko for smitte.Det er vanligvis få eller ingen symptomer på toksoplasmose. Kun om lag ti prosent av de smittede opplever symptomer. Feber og influensalignende symptomer som hodepine, muskelsmerter og lymfadenopati er vanlig.

Risiko for smitte til fosteret er størst i siste del av svangerskapet, men fostre som smittes tidlig i fosterstadiet er mest utsatt for alvorlig skade. I Norge er 80-90 prosent av fertile kvinner smittemottakelige. Om lag 0,2 prosent av de som er mottagelige, smittes med Toxoplasma gondii under svangerskapet. Andelen smittede barn som har skader ved fødsel er usikker, men enkelte studier har vist senskader hos opptil 80 prosent av barn med smittet mor.

Smitte hos mor kan medføre abort eller gi alvorlige skader hos barnet som blant annet nedsatt syn, blindhet eller mental retardasjon. Infeksjonen kan reaktiveres hos barnet frem til de er om lag 20 år gamle, og forårsake svekkelse av immunforsvaret.

Dersom du er gravid og lurer på om du kan være smittet, kan en blodprøve gi svar.

Hvis det blir påvist toksoplasmose hos en gravid henvises hun til spesialist. Spesialisten vurderer om den gravide og fosteret bør få antibiotika mot infeksjonen. Fosteret vil bli undersøkt for smitte og fosterskade.

Hvis kvinnen er tidlig i svangerskapet og det ennå ikke er mulig å teste fosteret for smitte, kan hun bli tilbudt et antibiotikum. Når svangerskapet har nådd 15 uker, kan legene foreslå en fostervannsprøve. Alle slike inngrep innebærer en viss risiko. Om undersøkelsen er verdt det, må man diskutere med legen sin. Hvis man ikke tar testen, kan barnet undersøkes for toksoplasmose etter at det er født.

Hvis fosteret ikke er smittet, er det i Norge vanlig å avslutte behandlingen. Barnet blir da testet på nytt og eventuelt behandlet etter at det er født. Hvis fosteret er smittet, kan det behandles med medisiner. Moren må da ta medisiner svangerskapet ut. Forskningen gir imidlertid ikke klare svar på hvor godt medisinene virker. Mange leger hevder imidlertid at behandlingen har effekt. Man må diskutere fordeler og ulemper med spesialisten. Et smittet barn vil få medisiner til det er ett år gammelt.

Fostervannsprøven kan ikke avdekke hvor hardt barnet er rammet av infeksjonen. En spesialist kan i visse tilfeller avdekke skader på fosteret med ultralyd.

Hvis man har fått påvist toksoplasmose under svangerskapet, vil legene ta blodprøver av barnet når det er født for å se om det er blitt smittet i løpet av svangerskapet. 90 prosent av smittede spedbarn virker friske når de fødes, men opptil 80 prosent av disse kan få påvist helseproblemer når det er gått noen måneder og til og med år. Disse problemene kan være øyeinfeksjoner, hørselsproblemer og lærevansker.

1 av 10 barn med smittede mødre har tydelige tegn på infeksjon når de fødes. De har ofte øyeinfeksjon, forstørret lever og milt, gulsott og lungebetennelse. Hardt rammede barn står i fare for å bli blinde og døve. De kan også få epilepsi. Noen har hjerneskader. Dessverre er noen av barna dødfødte eller dør noen dager etter fødselen.

Øyeinfeksjonen chorioretinitt er den vanligste langvarige komplikasjonen av toksoplasmose. Den kan skade barnets syn permanent. Hvis barnet får øyeproblemer, må det behandles av en øyelege. Barnet kan få nye øyeinfeksjoner gjennom barndommen og også senere i livet.

Du kan amme selv om du har toksoplasmose. Leger mener det er usannsynlig med smitte på denne måten. Parasitten er aldri funnet i morsmelk.Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.