Fjalar!  Helse
HJEMGraviditet >
Relateret tema
  - Fødsel
  - Gravid
  - Spedbarn

Sponsede linker

Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Gymgrossisten
Gymgrossisten er Nordens største e-handelsplass for trening, mosjon, diett og kosttilskudd.

LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer

Ønsker du å annonsere?
Klikk her!
Assistert befruktning

De fleste par i fruktbar alder som forsøker å få barn, blir gravide innen om lag ett år. Rundt 10-15 prosent av parene lykkes imidlertid ikke innen et år.


av Nathalie Nilsen    Oppdatert 29.02.2012 10:50:49   

Del på Facebook
annonse

Utredning hos gynekolog

Par som ikke blir gravide innen ett år regnes som ufrivillig barnløse. Flere av disse parene vil kunne lykkes ved å forsøke noe lenger, men etter et års forsøk regnes man som befruktningsudyktige, og kan søke medisinsk hjelp.

Dere kan henvende dere til fastlegen dersom dere ikke har lykkes med graviditet. Fastlegen vil kunne henvise kvinnen til videre vurdering hos en spesialist (gynekolog). Hos gynekologen gjøres undersøkelser og det taes prøver. Hos kvinnen kartlegges hormoninnholdet og eggstokker, eggledere og livmor undersøkes.

Mannen henvises til en poliklinikk på et sykehus for å ta sædprøve. Hos mannen vil man sjekke hormoner, sædens kvalitet og fysiske forhold. Tidligere sykdom kan spille inn og vil derfor bli kartlagt hos begge. Dette er begynnelsen på utredning og vurdering av om man kan eller skal få tilbud om behandling. På Fritt sykehusvalg sine sider er det oversikt over hvor det tilbys behandling med assistert befruktning i din region. Noen private virksomheter i Norge tilbyr også behandling.

Hvem kan få behandling for befruktningsudyktighet?

Det er flere kriterier for hvem som kan tilbys assistert befruktning. I Norge er det heterofile eller lesbiske par som er gift eller samboere i ekteskapsliknende forhold som kan tilbys behandling.

Tilbud om behandling i det offentlige helsevesenet gis som oftest bare til kvinner som er yngre enn 38 år på søknadstidspunktet. Kvinner over 38 år kan tilbys behandling i private klinikker, men her vil det også være en øvre aldersgrense. Man opererer også med øvre aldersgrenser for partner. Før det avgjøres om behandling skal gjennomføres, vil man få informasjon om muligheter og alternativer. Det vil også gis informasjon om adopsjon.

Beslutningen om å foreta behandling treffes av legen. Avgjørelsen skal bygge på medisinske og psykososiale vurderinger av paret. Dere kan lese mer på sidene til sykehusene som tilbyr assistert befruktning.

Vanlige metoder

Assistert befruktning er ulike medisinske metoder som brukes for å unnfange barn. De mest brukte er

•Inseminasjon med sæd: Innføring av sæd i kvinnen (sæd fra partner eller donor)

•Prøverørsbehandling (IVF, eller in vitro-fertilisering): egg og sæd blandes i et glass og befruktet egg settes tilbake i kvinnens livmor

•Mikroinjeksjon (ICSI) (intracytoplasmatisk spermieinjeksjon), der én sædcelle injiseres i én eggcelle – en form for IVF

•Uttak av sæd fra testikkel eller bitestikkel som så brukes til ICSI

Ved assistert befruktning i Norge kan det benyttes sæd fra partner eller sæd fra en sæddonor. Paret vil da ikke få vite identiteten til donor. Barn som er blitt til ved bruk av donorsæd i Norge har rett til å få vite identiteten til sæddonor når barnet har fylt 18 år, dersom de ønsker det. Opphevingen av sæddonors anonymitet skjedde i 2005. Før det var sæddonors identitet ikke tilgjengelig, verken for barnet som ble resultatet av behandlingen eller for paret som hadde fått behandling.

Prøverørsbehandling- ett eller to egg?

I dag settes det som oftest inn bare ett egg ved prøverørsbehandling i Norge. Noen ganger settes det inn to egg. Paret som skal gjennomgå behandlingen kan ikke fritt velge om man ønsker å innsette to egg. Avgjørelsen taes av legen etter en medisinsk vurdering. Det vil ikke bli satt inn to egg dersom paret ikke selv ønsker det.


Kilde:www.helsedirektoratet.no


ANNONSE
Annonser

 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019

Informasjon du finner på Fjalar sine nettsider erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell og har ikke forebyggende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. For en sikker vurdering av medisinske problemstillinger, bør du rådføre deg med din kontaktperson innen helsevesenet.